У Чернівцях художник створив артоб’єкт біля радянського монумента на Соборній площі

У Чернівцях біля радянського монумента на Соборній площі художник Тарас Полатайко створив тимчасовий артоб’єкт із вживаної побутової техніки. Так митець виражає своє ставлення до злочинів російської армії, зокрема мародерства.

Про це повідомляє кореспондент Суспільного.

За словами Полатайка, об’єкт існуватиме, поки пам’ятник радянській армії не перенесуть з Соборної площі. На думку художника, російська армія зараз мародерить, як під час Другої світової війни грабувала частина військових радянської армії.

Вживану пральну машинку, пилосос та іншу побутову техніку художник облив червоною фарбою.

В інсталяції Тараса Полатайка побутові речі, які з українських будинків крадуть російські військові

В інсталяції Тараса Полатайка побутові речі, які з українських будинків крадуть російські військові. Суспільне Чернівці

Наприкінці квітня в управлінні охорони культурної спадщини почали готувати обґрунтування про демонтаж монумента Перемоги на Соборній площі. Це пам’ятка місцевого значення, тому її демонтаж можливий лише за погодженням Міністерства культури.

За процедурою міськрада направляє обґрунтування до військової адміністрації, а звідти передають лист міністерству, яке погодить чи не погодить демонтаж.

Що відомо

  • Монумент Перемоги на Соборній площі встановили ще до того, як входження Буковини до СРСР затвердили на Паризькій мирній конференції. Зводити його допомагали німецькі військовополонені на місці недобудованого монумента румунському Невідомому солдату.
  • Цей монумент не є одним із тиражованих однакових пам’ятників, які встановлювали в СРСР. Авторкою пам’ятника була українська скульпторка Галина Петрашевич.
  • Знести пам’ятник солдату на Соборній площі запропонував військовий капелан Василь Гасинець. Він звернувся з проханням до міського голови.
  • На початку квітня Генеральний штаб Збройних Сил підтвердив, що росіяни відводять свої війська з півночі Київської області в бік державного кордону з Білоруссю. В колонах армії РФ окрім техніки — викрадені авто і награбоване майно.
  • Журналісти російського видання “Медиазона” склали карту мародерства військових РФ, які брали участь у повномасштабному вторгненні в Україну з 24 лютого. Є свідчення, що випадки мародерства відбувалися і серед самих росіян.
  • 8 червня журналіст Суспільного спитав у Лаврова про мародерство армією РФ та крадене росіянами зерно. Лавров відповів, що російська армія займається реалізацією мети, яка була оголошена публічно.

peredplata