Флагшток, гуманітарка і скандали: чим запам’ятався Осачук на посаді голови Чернівецької ОДА

Указ про звільнення Сергія Осачука з посади голови Чернівецької ОВА врешті опублікований на офіційному сайті президента. Таким чином поставлена остаточна крапка у темі відставки Осачука, яка тягнеться знаком питання ще з 14 червня. Саме тоді Кабмін погодив його звільнення.

Сергій Осачук уже встиг подякувати буковинцям та перелічити свої здобутки, яких у представленому ним переліку виявилося чимало.

А які ж “провали”? У цьому розбиралися кореспонденти molbuk.ua

Голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук був призначений на посаду 25 листопада 2019 року

Протримався він у кріслі очільника області понад 2 з половиною роки. Окрім здобутків, запам’ятався низкою “провалів”, ось деякі з них.

Сумнівні призначення

У грудні 2021 року Сергій Осачук на своєму першому брифінгу підтвердив, що його заступником стане депутат Чернівецької міськради Богдан Ковалюк

У жовтні 2015 року Ковалюк став депутатом Чернівецької міської ради. Він був обраний як перший кандидат від списку політичної партії “Самопоміч”. За час депутатської діяльності у міській раді запам’ятався як обранець, який відстоює політичні інтереси фракції “Рідне місто” та секретаря міськради Василя Продана. Через це у 2016 році керівництво партії “Самопоміч” рекомендувало усім членам своєї фракції у Чернівецькій міськраді скласти депутатські повноваження.

Також Богдан Ковалюк відомий як один із авторів ідеї будівництва тунелю в Чернівцях, який би з’єднав Гравітон і вулицю Південно-Кільцеву, яка була різко розкритикована місцевими жителями. Як відомо, на проект будівництва цього тунелю міська рада виділила майже один мільйон гривень.

Ще одне сумнівне призначення – Артур Мунтян, – син одіозного ексголови облради Івана Мунтяна, якому два роки тому вручили підозру в хабарі

За версією слідства, він вимагав 400 тисяч доларів у підприємця за передачу в оренду комунального санаторію “Брусниця”.

Справу передали до суду, втім рішення немає. За цей час Мунтян став депутатом облради та увійшов до комісії, яка розпоряджається комунальним майном. Тим часом санаторій втратив ліцензію, накопичив борги й, зрештою, припинив надавати послуги.

Син Івана Мунтяна також втрапив у скандал – із гуманітаркою. Про це – далі.

Скандал із гуманітаркою

На початку травня гендиректорові Чернівецької обласної клінічної лікарні Сергієві Бродовському, якого 12 березня Сергій Осачук призначив на цю посаду, силовики вручили підозру у платному перевезенні каретами швидкої, що належали медзакладу. Також перевіряють, чи причетний Бродовський до привласнення п’ятьох автомобілів швидкої, які передали з-закордону як гуманітарну допомогу

Бродовського відсторонили від посади. Наразі обов’язки гендиректора виконує Дмитро Домбровський. Пізніше Бродовський вийшов під заставу 9 травня. Запобіжний захід йому обрали 6 травня.

Проте днями апеляційний суд ухвалив рішення про взяття під варту Сергія Бродовського. Його також підозрюють у використанні для особистого збагачення наданої на потреби ЗСУ та закладам охорони здоров’я гуманітарної допомоги у вигляді ліків, у тому числі з наркотичним складом.

Та це була лише “вершина айсберга”. Вслід за Бродовським 31 травня повідомили про підозру у справі про розкрадання “гуманітарки” заступникові голови Чернівецької ОВА Артурові Мунтяну

У СБУ зазначили, що йдеться про справу зі привласненням карет “швидких”, надісланих як гумдопомога з Італії.

Пізніше начальник Чернівецької ОВА Сергій Осачук назвав звинувачення у бік ОВА щодо причетності окремих чиновників у розкраданні гуманітарної допомоги “надзвичайно спекулятивними та маніпулятивними”, а також “безпідставними та недоведеними в суді”.

А також назвав це політичним тиском на себе, обурився “розкішним життям правоохоронців” та назвав СБУ “службою заробітчан”.

Прокурор звернувся до суду з проханням обрання Артурові Мунтяну запобіжного заходу.

Сам Мунтян заперечує вину і вважає себе “жертвою політичних інтриг”.

Проте й це ще не все. Наступними були обшуки у приміщенні облдержадміністрації. За словами очевидців, спецпризначенці з Києва “трясли” кабінети всіх топ-посадовців ОДА. Це було 10 червня.

Зокрема, за інформацією видання Букінфо, обшуки пов’язані з порушеннями надання дозволів на виїзд за кордон та внесення осіб в систему “Шлях”.

“Нагадаємо, що серед тих, кому було надано дозволи – підсудний фігурант оборудки із санаторієм “Брусниця”, екс-голова Чернівецької обласної ради Іван Мунтян, керівник департаменту охорони здоров’я ОВА Олег Чорний, депутат Чернівецької міської ради Василь Продан та люди, наближені до нього”, – йдеться в інформації видання.

Пізніше Осачук охарактеризував ці обшуки як “фальшиві декорації дня”.

Заступники голови Чернівецької ОВА Богдан Ковалюк, Артур Мунтян та директор департаменту охорони здоров’я ОВА Олег Чорний, щоби продемонструвати свою невинуватість, оприлюднили результати проходження детектора брехні.

Проте на думку експертів, результати проходження експертизи шляхом перевірки поліграфом трьох посадовців Чернівецької ОВА навряд чи можна вважати достовірними, тому що фаховість тих, хто проводив цю процедуру, викликає великі сумніви.

Згодом експерта, який перевіряв посадовців на поліграфі, виключили із Всеукраїнської асоціації поліграфологів.

“Недороблений” флагшток

Незабаром виповниться рік, відколи у Чернівцях до 30-річчя Незалежності України встановили 50-метровий флагшток.
Конструкцію з найвищим прапором області розташували на вулиці Воробкевича, 6, на території парку “Жовтневий”. На цьому ж місці планували побудувати оглядовий майданчик, доріжки, лавиці та освітлення.

Загальна сума, в яку обійшовся державі об’єкт, – близько 15 мільйонів гривень. З цією сумою чернівецький проєкт за рейтингом видання “Наші гроші” потрапив до десятки найвартісніших флагштоків в Україні.

Проте наразі картина невесела: жодних робіт не проводиться. Довкола лежить будівельне сміття, стирчать залізні штирі. Оглядовий майданчик завішаний обірваною зеленою тканиною. Земля довкола заростає високими бур’янами. Плитка на доріжках починає хитатися і відпадати. Місце справляє враження пустки. Лише часом туди приходять “тусуватися” підлітки. І це небезпечно, адже можна напоротися на штирі.

Прірва замість мосту

Міст через річку Прут у Глиниці взялися капітально ремонтувати у жовтні 2021 року. Згідно проєкту, там мали встановити нове бар’єрне та перильне огородження та сучасне автономне освітлення, колекторний водовідвід та дренажну систему, укріпити конуси берегових опор і повністю відновити підходи до мостової споруди.

Для об’їзду встановили три шляхи для машин різного габариту. Згідно проєкту, міст повинні були демонтувати у 2022 році, але це зробили ще пів року тому, натомість не зробивши безпечного способу перетнути річку.

У січні цього року тимчасову переправу для будівельної техніки розмило. На затопленій переправі застрягали автівки, а людям доводилося переходити річку вбрід. Окрім того, рятувальникам доводилося діставати з річки затоплені автівки, якими водії намагалися переїхати переправу.

Ситуацію з відсутністю мосту ускладнювали фури, які їхали довколишніми селами, через що у мешканців тріскали хати.

Кілька десятків людей розпочали акцію протесту в Глиниці з вимогою до місцевої влади щодо встановлення розбірного автомобільного моста. Пікетувальники блокували рух транспорту на дорозі до Вижниці. Згодом акцію протесту припинили.

Згідно з тендерною документацією, ремонт основного мосту мали завершити до кінця 2022 року. Його вартість складає 182 мільйони 500 тисяч гривень.

Проте у червні цього року у Службі автомобільних доріг Буковини повідомили, що ремонт мосту у Глиниці зупинився через війну.

Наразі тут замість мосту – глибока прірва, і жодного натяку бодай на початок будівництва, лише демонтований старий міст.

Автівки, які хочуть дістатися з Глиниці до сусідніх Дубівців, і далі користуються тимчасовою понтонною переправою, що неподалік. Через те, що мостом може проїхати лише один ряд автомобілів, тобто діє реверсний рух, з обох боків утворюються довгі черги.

Також гравійною дорогою здіймається велика хмара куряви.

Суперечності з міськрадою Чернівців і “потяг” до Вікнянської ОТГ

Ще наприкінці грудня минулого року Чернівецький міський голова Роман Клічук розповів про те, що у нього складні стосунки із Сергієм Осачуком, незважаючи на те, що вони давно знайомі.

Клічук заявив, що під час виборчого процесу восени 2020 року Сергій Осачук писав листи до Офісу президента та Служби безпеки України з проханням не допустити Романа Клічука до другого туру виборів мера Чернівців.

“Якщо голова адміністрації [ще на виборах] пише листи на Офіс президента, він пише листи в СБУ: зробити все, щоб мене не допустити в другий тур. Щоб я не виграв ці вибори. То конфлікт розпочався ще з того часу”, – сказав Клічук.

Пізніше конфлікт лише поглибився.

Зокрема, Чернівцям на ремонт доріг із обласного бюджету нічого не виділяли. До прикладу, Буковина у 2021 році отримала адресну субвенцію на дороги в розмірі 320 млн грн, проте місту не дісталося нічого.

“Місто з цього ж отримало грошей у розмірі аж нуль гривень. “Не може бути такого, щоб в ОДА не почули Президента”, подумали ми, і стали чекати затвердження бюджету на 2022 рік. Протягом цього року, до речі, чернівчани сумлінно сплатили в обласний бюджет скромних 289,6 млн грн”, – зауважив заступник мера Євгеній Маховіков.

Він додав, що з обласного бюджету на новий рік, який був нещодавно ухвалений облрадою, також не передбачили грошей на ремонт доріг Чернівців.

“І ось отримано бюджет області на 2022. Скільки з нього виділено місту на дороги? Ви, напевно, вже здогадались — знову нуль! Можливо, це нам таким чином дають зрозуміти, що туристичний потенціал Чернівецької області є де завгодно, окрім самих Чернівців? Бо ми навіть не знаємо як інакше трактувати таку забудькуватість найвищих осіб області…”, – написав Маховіков.

Пізніше Осачук пояснив це тим, що кошти на банківських рахунках у міста насправді є, просто міська влада їх не хоче витрачати.

“Міська влада має на рахунках 300 мільйонів гривень, не спроможна перетворити їх у 2021 році у нові дороги, але при цьому щотижня плачуть великими крокодилячими слізьми, багатоголосо, залучаючи ще різних секретарів до цього хору, що обласна адміністрація не дала кошти”, – сказав Осачук журналістам.

А нещодавно Роман Клічук заявив, що у Вікнянську ОТГ, головою якої є батько заступника голови ОДА Богдана Ковалюка, сплачують місцеві податки та збори, зокрема ПДФО, низка великих державних установ, які працюють на території Чернівців.

Про це він, зокрема, сказав, коментуючи відмову Чернівецької міської ради позичити 20 мільйонів гривень Державній митній службі на добудову пунктів пропуску “Дяківці” та “Красноїльськ”.

“Краще би вони звернулися у Вікнянське ОТГ, туди силою змусили перевести прикордонників, управління СБУ, які там сплачують ПДФО. Обласна адміністрація у примусово-рекомендованому тоні попросили їх усі податки сплачувати у Вікно. Тому ця ОТГ може навіть не зичити, а проспонсорувати митницю. Це дуже багата ОТГ. Адже дивним чином державні структури, які працюють на території Чернівців раптом почали сплачувати податки саме у Вікні”, – сказав Роман Клічук.

Відсутність налагодженої комунікації

Представники ЗМІ неодноразово скаржилися на недостатньо налагоджену комунікацію між пресою та владою області. Зокрема, на те, що на коментар представників влади з того чи іншого питання іноді доводилося очікувати тривалий час, а бувало, що й зовсім не дочекатися. Також Сергій Осачук неодноразово звинувачував деяких представників ЗМІ у тому, що вони створюють “інформаційну качку” та ведуть інформаційну війну. На що видання Букінфо відповіло Осачуку, що “досить робити крайніми журналістів”.

“Відзначилися” у спілкуванні з пресою і заступники Сергія Осачук. Зокрема, заступник голови ОДА Богдан Ковалюк під час відкриття флагштока на Буковині звинуватив журналістку molbuk.ua, яка поцікавилася, наскільки надійним є цей флагшток, у тому, що в неї “антиукраїнська позиція”.

Обіцянки Осачука: що виконав, а що ні:

За інформацією видання “Слово і діло”, зі своїх 11 обіцянок Сергій Осачук виконав дві. Зокрема, відкрив Чернівецький обласний перинатальний центр у квітні 2020 року та запустив новий міст на Вижниччині у 2020 році.

Ще 6 перебувають у процесі, серед них:

– реконструкція стадіону у Кіцмані (обіцяв, що буде завершена до кінця 2021 року);

– здача в експлуатацію школи у Веренчанці (обіцяв зробити до кінця 2021 року);

– реконструкція та модернізація чернівецького аеропорту

– приведення у сучасний стан центр мистецтв у Вижниці

Ще 3 обіцянки не виконані:

– не облаштований стадіон у Чагорській ОТГ до 24 серпня 2021 року, як було анонсовано

– не здані в експлуатацію усі об’єкти “Великого будівництва”, які Осачук обіцяв здати до кінця 2020 року здати

– також Осачук обіцяв у вересні 2020 року завершити будівництво 5 шкіл, що не було виконано.

Хто такий Сергій Осачук:

Осачук Сергій Дмитрович – кандидат історичних наук, перекладач, громадський діяч.

Народився 7 червня 1972 року. У 1994 році закінчив навчання на історичному факультеті Чернівецького державного університету.

На місцевих виборах у 2010 році Сергій Осачук балотувався у депутати Чернівецької міськради від “Української партії “Єдність” (Євген Марчук).

Сергій Осачук є засновником Літературного Целанівського центру в Чернівцях, головою громадської організації “Буковинський медіа-центр”.

У 2013 році був призначений на посаду Почесного консула Австрійської республіки в Чернівцях. Як повідомив тоді голова Чернівецької ОДА Михайло Папієв, кандидатуру Осачука обрала сама Австрія, а Папієву лише довелося підписати подання на таке призначення.

Сергія Осачука називали близьким до оточення біглого українського олігарха Дмитра Фірташа. Зокрема, раніше він був представником фонду “Firtash Foundation”, який фінансував проведення новорічних і різдвяних свят на Соборній площі Чернівців, а також фестиваль “Маланка-Фест”.

Також Осачук є близьким до сім’ї секретаря Чернівецької міської ради Василя Продана. У період секретарства Віталія Михайлішина Осачук перебував на посаді радника міського голови (на громадських засадах).

Разом з тим, Сергій Осачук був керівником Чернівецької міської громадської організації “Рідне місто”.

https://molbuk.ua/news/262474-poky-shcho-ne-chipaty.html?fbclid=IwAR338nHmAgvUs-re4pfpjZUkJxyzCSksq3h17U9zG1saFKpbxQXhq9Cyyh8

peredplata