Чернівецького журналіста номінували на здобуття премії ім. В’ячеслава Чорновола за документальний роман про буковинське ХХ століття

Чернівчанина номіновано на здобуття премії ім. В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики   

Державний комітет телебачення і радіомовлення України оприлюднив «Список творів, що надійшли на здобуття премії ім. В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики у 2022 році». Це переважно друковані твори – книги, газетні публікації, а також два радіотвори, що вийшли в ефір Українського радіо, та один документальний фільм.  У переліку номінантів – Юрій Чорней, історик, журналіст, засновник і редактор Інтернет-порталу «BukNews: Всі новини Буковини», член НМПУ та НСЖУ.  На розгляд членів комітету з премії  подано книгу «Вернон Кресс. Життя під прикриттям» («Наші книги», м. Чернівці, 2020).

Книга не є науковим дослідженням, а дещо незвичним за обсягом, але безумовно журналістським розслідуванням за жанром, предметом якого є не якісь окремі події, а ціле людське життя, – вказано у рекомендаційному листі номінанта від Чернівецької  обласної організації       НСЖУ. – І це той випадок, коли життєпис однієї людини несподівано стає узагальненою моделлю, на яку накладаються інші життєві історії (переважно чернівчан, але не тільки) цілого покоління, що робить універсальним зміст книги. Дослідження сприяє збереженню історичної пам’яті про багатонаціональне минуле Чернівців, складні і трагічні події історії міста й країни. Це цілком вписується в контекст культурних ініціатив зі збереження і відновлення національної пам’яті, очищеної від нашарувань імперської, класової чи комуністичної ідеології.

Загалом на престижну нагороду у галузі журналістики цього року номіновано 15 творчих робіт.  За премію змагатимуться журналісти, письменники, науковці з Києва, Львова, Одеси, Чернівців, Сумщини, Запоріжжя. Переважна більшість творів присвячена темі визвольних змагань українського народу, боротьбі за державну незалежність. Автори у своїх творах висвітлюють та осмислюють події далекої давнини та сучасної історії України, розповідають про легендарні постаті українських героїв.

Усі роботи, що надійшли на здобуття премії, передані на розгляд членів комітету з премії імені В. Чорновола. З повним переліком висунутих на здобуття премії робіт можна ознайомитись на сайті Держкомтелерадіо за посиланням: http://comin.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=184515&cat_id=88994

ДОВІДКОВО:

Премія імені В’ячеслава Чорновола за кращу публіцистичну роботу в галузі журналістики присуджується щороку, починаючи з 2004 року, за твори, що сприяють утвердженню історичної пам’яті народу, його національній свідомості та самобутності. Першим її лауреатом став буковинець Василь Кривий за публікацію «Пуста хата», видану в газеті «Буковина».  Премія присуджується до дня народження В’ячеслава Чорновола – 24 грудня у розмірі 20 тисяч гривень.

 

ТВОРЧА ХАРАКТЕРИСТИКА ПРЕТЕНДЕНТА:

Чорней Юрій Ілліч – історик, журналіст, лауреат Всеукраїнської премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності за 2009 рік.

Народився у Чернівцях. У 1987 р. закінчив спеціалізовану (з поглибл. вивч. англ. мови) СШ № 9 ім. Панаса Мирного. Навч. на історичному факультеті ЧДУ ім. Ю.Федьковича, який закінчив з відзнакою у 1993 році. Спеціалізувався на історії країн Східної Європи. Учасник молодіжного протестного суспільного руху кінця 80-х – початку 90-х років у Чернівцях, який сприяв історичним перетворенням у Східній Європі, призвів до розвалу Радянського Союзу й проголошення незалежності України.  Член Народного Руху України з 1990 року.

З 1993 по 1995 рр. працював провідним науковим співробітником Чернівецького музею буковинської діаспори, з 1995 по 1997 рр. консультантом інформаційно-аналітичного відділу секретаріату Чернівецької ОДА  та управління регіональної політики апарату  Чернівецької ОДА, з 1997 по 2002 рр. викладачем історії Чернівецьких ліцею № 1 та гімназії № 4.

З 2002 р. по даний час – професійний журналіст. Засновник і чинний редактор Інтернет-порталу «BukNews: Всі новини Буковини».

Член Чернівецької міської незалежної медіа-профспілки з 2004 р., член НСЖУ з 2005 р.

Депутатом до рад різних рівнів не обирався.

На зображенні може бути: 1 особа

 КОРОТКИЙ ОПИС ЖУРНАЛІСТСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ:

З 2002 року у професійній журналістиці. До того, починаючи з 1988 року, періодично публікувався у різних друкованих виданнях.

З 2002-го по 2012 рр. працював у чернівецькій газеті “Доба”. Спочатку завідувачем кореспондентської мережі, а з 2003 року до осені 2012 року – заступником головного редактора.

У 2003-2005 роках один із співзасновників і авторів Інтернет-сайту БукІнфо,  який був органом Чернівецької міської незалежної медіа-профспілки.

У 2003 – 2006 роках одночасно з основним місцем роботи Юрій Чорней кореспондент “Часу новин” на радіо “Niko-FM” (згодом “Радіо 5”) та “Львівської газети” у Чернівецькій області.

У 2005 році разом з групою журналістів і громадських активістів  створив Інтернет-сайт «BukNews: Всі новини Буковини».   (Чинна адреса – www.buknews.com.ua). Координує роботу сайту BukNews і колективу авторів від моменту його створення до цього часу.

            У 2005-2012 рр. друкувався у газеті “Дзеркало тижня”.

У 2007-2010 роках активно співпрацював з “Релігійно-інформаційною службою України” (РІСУ).

У 2013-2014 рр. співпрацював з чернівецькими газетами «Свобода слова», «Час»

Друкувався у журналах “Всесвіт”, “Книжник-review”, “Віче”, “Український театр”, газетах “Університетський вісник”, “Час”, “Молодий буковинець”, “Чернівці”, “Буковинське віче”, “Ділова Україна”, “Україна молода”, “Захід”, “Львівська газета”, Інтернет-виданні “Українська правда”.

Спеціалізується на висвітленні суспільно-політичної, соціально-економічної та популярної тематики.

 

ТВОРЧІ ДОСЯГНЕННЯ І ВІДЗНАКИ ЗА ПРОФЕСІЙНУ ДІЯЛЬНІСТЬ:

Урамках програми посольства США в Україні «Права людини і свобода преси» Чернівецька облорганізація НСЖУ провела опитування серед місцевих репортерів друкованих та електронних ЗМІ з питань визначення претендента на почесне звання «Найгостріше перо Буковини». За результатами опитування 2003 року був відзначений Третьою премією конкурсу

            Рада громадської спілки «Буковинська партнерська агенція», у рамках проектної діяльності якої функціонує медіа-клуб «Незалежний сектор», створений у травні 2004 р. за підтримки Програми UCAN/ISC та Агенції з міжнародного розвитку США, відзначила Юрія Чорнея щорічною відзнакою до Дня журналіста «Лицар слова». Відзнака вручається п’ятьом журналістам, які зробили помітний внесок у висвітлення подій та проблем суспільно-громадського життя краю на засадах точності, об’єктивності та неупередженості.

У 2008 році Тво голови СБУ В.Наливайченко нагородив Юрія Чорнея дипломом за підтримку гуманітарних проектів Служби безпеки України із відновлення історичної пам’яті українського народу.

У 2009 році за матеріал «Без вітру в голові…» став переможцем Всеукраїнського конкурсу «Топ-енергоефективність» у номінації «Найкраще висвітлення теми енергоефективності в ЗМІ» (серед друкованих засобів масової інформації), оголошеного Національний агентством з питань забезпечення ефективності використання енергетичних ресурсів.

Того ж 2009 року став дипломантом Всеукраїнського конкурсу «Репортери надії в Україні», організованого Інститутом екуменічних студій УКУ за підтримки французької асоціації «Репортери надії», на кращу статтю, репортаж або програму, яка порушує  важливі проблеми сучасного суспільства і показує шляхи їх вирішення.

У рамках урочистого вручення щорічної громадської відзнаки «ЛИЦАР СЛОВА-2010» нагороджений громадською спілкою «Буковинська партнерська агенція» та медіа-клубом «Незалежний сектор» дипломом «ВОТУМ» за створення циклу аналітичних статей з суспільно значущої проблематики.

Переможець конкурсу на кращий репортаж до 90-ї річниці газової промисловості України, організованого НАК «Нафтогаз України» спільно з ПАТ «Укргазвидобування» та ПАТ «Укртрансгаз» у 2014 році.

2015 року став першим лауреатом Муніципальної відзнаки імені Антона Кохановського (м.Чернівці) у номінації «Журналістська знахідка року».

2022 року Комітет з присудження премії імені Шолом-Алейхема (Державне агентство України з питань мистецтв та мистецької освіти) відзначив документальний роман Юрія Чорнея «Вернон Кресс. Життя під прикриттям» Почесним дипломом Комітету.

 Найвище досягнення на професійній ниві: лауреат Всеукраїнської премії імені Івана Франка у галузі інформаційної діяльності за 2009 рік.  «За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації» премія присуджена публікації «Гулагівський романтик Петер Демант», надрукованій в газеті  «Доба» у 2008 році.

Відзначений регіональними відзнаками: Чернівецької обласної ради «За заслуги перед Буковиною»; медалями Чернівецької ОДА «До 100-річчя Буковинського віча»; «Вдячна Буковина».

https://buknews.com.ua/page/chernivetskoho-gurnalista-nominuvaly-na-zdobuttia-premii-im-viacheslava-chornovola-za-dokumentalnyi-roman-pro-bukovynske-hh-stolittia.html

peredplata