Брюссель, штаб-квартира НАТО, (12 жовтня 2022 року).

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя: 
-У брюссельській штаб-квартирі НАТО cтартувало засідання міністрів оборони країн НАТО та їх союзників. День перший!
Розпочалась зустріч керівників оборонних відомств із засідання так званої “контактної групи”. Раніше такі зустрічі звались засіданням у форматі “Рамштайн”. Але після перенесення цих зустрічей із військової американської бази Рамштайн, що у Німеччини до Брюселя її стали називати “Контактна група”. Чомусь у НАТО не люблять згадувати переговорний майданчик “Рамштайн”.
 
 
У зустрічі Контактної групи міністрів оборони країн НАТО та їх союзників бере участь міністр оборони України Олексій Резніков (він сидить ліворуч від шефа Пентагону Ллойда Остіна). Засідання традиційно відкрив міністр оборони США Ллойд Остін. Він розповів про поточні трагічні події в Україні. Зараз учасники зустрічі намагаються скоординувати зусилля країн стосовно військової і воєнної допомоги Україні.
Щодо “парасольки” ПВО НАТО над небом України, то це питання зараз виглядає так: НАТО не бажає, щоб така “парасолька” була створена під егідою і під прапором Альянсу. Але, як сказав Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, “Альянс вітає і вітатиме надання Україні будь-яких систем ПВО, які погоджуються поставити в Україну країни члени НАТО та їх союзники”. Tобте, це вже “щось”. Приміром, Німеччина розпочала постачання в Україну систем протиповітряної оборони IRIS-T. Як повідомляють західні ЗМІ, Україна вже одержала такі чотири системи.
Сьогодні буде відомо і про американські ракети дальньобійної артилерії MGM-140 ATACMS (Army Tactical Missile System). Дуже сподіваюсь, що нарешті вони будуть доставлені в Україну.
P.S. Прес-конференція шефа Пентагону Ллойда Остіна очікується о 17:30 за Брюсселем (18:30 за Києвом).

peredplata