Відоме прикарпатське село Криворівня цьогоріч святкуватиме Різдво 25 грудня

Щороку точаться дискусії щодо того, коли святкувати Різдво. Насправді всі відзначають його в один день – 25 грудня, проте за різними календарями: Григоріанським та Юліанським. У Криворівні кожного року організовують чи не найбільше свято у західних областях України. Коляда, цікаві збережені гуцульські традиції та тисячі людей збираються на подвір’ї невеликої старовинної церкви на пагорбі. 

“Я молюся за те, щоб більшість православних зрозуміли, що це є важливий цивілізаційний вибір”, – говорить отець Іван Рибарук.

Інформатор поспілкувався з священником, щоб детальніше розпитати про перехід його парафії на святкування Різдва 25 грудня.

Як прийняли таке рішення?

 

Нормально, з громадою поговорили про це і люди всі за. До речі, ніхто у Криворівні не проти. Мене це навіть трішки здивувало, бо я думав, що хоча б хтось тай не згодиться.

Чи відбувалося якесь голосування на парафії? 

 

Ми ніколи не займалися формалізмом. У нас немає протоколів і тд. Ми просто поговорили і вирішували чи погоджуємося, чи ні. Одноголосно – всі за! Це було не протягом одного дня. Я про це вже говорив місяць з людьми і ми логічно підійшли до того, що ми будемо переходити.

Чи потрібний був дозвіл Єпископа Юліана, чи можливо навіть Епіфанія для того, щоб перейти?

Це не ухвалили на рівні Коломиї, а на рівні Києва. Синод Єпископів ПЦУ 18 жовтня, ухвалив рішення “Про можливість звершення богослужіння на честь Різдва Христового за Новоюліанським календарем 25 грудня 2022 р”. Тож ще якихось додаткових дозволів не потрібно. Синод благословив тих, хто хоче переходити на святкування 25 грудня.

Тільки Різдвяний цикл свят переносите на нові дати святкування чи можливо змінюєте календар повністю?

Справа у тому, що Пасхальний цикл з Різдвом ніяк не зв’язаний, неділі зв’язані з П’ятидесятницею. А всі інші свята будуть зміщені на 15 днів.

“Це важливо тому, що справа не у Криворівні, хоча я дякую нашим людям, що підтримали рішення. Якщо ми цього не зробимо зараз, то… Я скажу вам так, я дуже люблю Митрополита Андрея Шептицького, який казав: “Ознакою вільної людини є схильність до науки і прагнення прогресу, а ознакою раба є тримання за традиціоналізм.” Багато людей говорять, що святкувати Різдво 7 січня — традиція. Чим більше нас зараз перейде, тим краще буде в наступні роки”, – додає під кінець розмови отець Іван.

peredplata