Брюссель. Засідання міністрів оборони ЄС у Брюсселі завершилось

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Підсумки підбивав Верховний представник Євросоюзу у справах безпеки і зовнішньньої політики Жозеп Боррель. Він дав цілий майстер-клас для журналістів. З інфографікою, цифрафрами, планами щодо посилення безпеки ЄС. Україна просто інтегрально була залучена у них. Я не буду вдаватися у деталі, але, нарешті, у Брюсселі зрозуміли і проартикулювали, що війна проти України – це війна проти ЄС. Від Жозеппа Борреля я такої риторики ще не чув. Це говорив не європейський дипломат, а український патріот. Як він того Путіна тільки не називав. Найм’якішим було слово стосовно Путіна “диявол” і “дияволська політика Росії щодо України”…
Коротше! ЄС розробляє окрему і конкретну стратегію оборони від Росії. Абревіатурно вона зветься CARD. І ще буде Місія оборони ЄС. Євросоюз у цю програму включає збільшення фінансування у систему оборони ЄС і у тому числі фінансування оборонних потреб України.
Більш практичні питання. Забезпечення ЗСУ необхідною зброєю поставлене на конвейєр і не підлягає перегляду. Це і системи ПВО, і артилерія, і інші озброєння, не говорячи про амуніцію: одежа для військових, харчі тощо.
У деталі щодо які озброєння, у які терміни… Жозеп Боррель не вдавався. Відповів більш обширно: ” все, чого потребує Україна, а ЄС може дати – на потоці”.

peredplata