Дар’я Білодід отримала “повну” дискваліфікацію з Грендслему за дію у півфіналі: що сталося

Як пояснють інцидент у збірній України.

Коментар – Ілля Іскра

Дворазова чемпіонка світу з дзюдо Дар’я Білодід вдруге цього року взяла участь у турнірах серії Грендслем. У Тель-Авіві українка змагалася у ваговій категорії до 58 кг.

У лютому на Грендслемі в Парижі Білодід здобула “бронзу” – свою першу нагороду в новій ваговій категорії. У медальній сутичці українка здолала п’ятиразову чемпіонку Європи, Тельму Монтейру з Португалії.

Увійшла Білодід і до складу України на Грендслем у Тель-Авіві з 16 дзюдоїстів. Та вдало стартувала в турнірній сітці, майже здобувши другу поспіль медаль Грендслемів. Утім, Дар’ю позбавили шансів на нагороду за рішенням суддів на стадії півфіналу.

Як виступила Дар’я Білодід

Білодід стартувала на турнірі з перемоги над японкою Цукасою Йосідою, чемпіонкою світу 2018 року. Найдовшу сутичку українка провела в третьому раунді, коли здолала ексчемпіонку світу та Європи серед юніорів, італійку Вероніку Тоніоло за шість з половиною хвилин. У чвертьфіналі Білодід перемогла чинну чемпіонку Європи Тімну Нельсон-Леві з Ізраїля.

У боротьбі за місце до фіналу українка боролася проти чемпіонки світу 2019 року, канадійки Крісти Деґучі. Проте була змушена достроково закінчити змагання, не зумівши зачепитися за медальну сутичку, через дискваліфікацію.

За що дискваліфікували Дар’ю Білодід

Причину відсторонення українки ексклюзивно для Суспільне Спорт пояснив тренер збірної України Віталій Дуброва. За його словами, Білодід отримала жорстке покарання за заборонений прийом у півфіналі.

“Вона не знялася, її у півфіналі дискваліфікували за порушення. За таке порушення вже дискваліфікація повна зі змагань йде, не лише із сутички. Скажімо так: вона зробила заборонений прийом, могла травмувати суперницю. Зараз такі правила жорстокі, що якщо таку помилку робиш, знімають повністю зі змагань”, – пояснив Дуброва.

Дискваліфікація позбавила Білодід шансів навіть на “бронзу”, яку дзюдоїстка могла здобути у втішній сутичці за підсумками півфіналу.

У категорії до 57 кг, окрім Білодід, також була представлена 20-річна українка Анастасія Чижевська. У третьому раунді її зупинила чемпіонка Олімпіади-2016, бразилійка Рафаела Сілва.

Хто така Дар’я Білодід

peredplata