Перенесуть фонтан: який вигляд може мати Центральна площа після реконструкції

 
 

Сьогодні, 20 березня, у Чернівцях оприлюднили результати конкурсу реконструкції Центральної площі. У ньому взяли участь 44 конкурсанти, а на розгляд відібрали 24 роботи.

Про це повідомляє molbuk.ua

За словами Василя Зазуляка, переможці конкурсу отримають премії у розмірі від 50 до 120 тисяч гривень. Тільки після оголошення результатів конкурсу з переможцем укладуть угоду на проектування ремонту Центральної площі. Цього року розроблять проект реконструкції Центральнї площі.

“Ми задоволені, як пройшов конкурс на благоустрій Центральної площі. Було дуже багато заявок, це був загальноукраїнський конкурс, де кожен конкурсант мав час підготуватися. Наголошую, що це не проект, а конкурсні роботи. Ми плануємо записати завдання на проектування, а вже згодом з переможцями опрацювати всі деталі”, – зазначив Василь Зазуляк

Архітектори проекту планують перерозподілити автомобільний транзит з центральної площі на периметральні вулиці історичної частини міста, а рух громадського транспорту залишити. Таким чином площа стане ядром пішохідного центру міста.

У конкурсній роботі йдеться, що пам’ятник Т.Г. Шевченку та постамент залишать на своєму місці.

“Оточувати пам’ятник будуть густі та декоративні зелені насадження. Дитячі майданчики розміщені по обидва боки активізують використання частини скверу між стіною та пам’ятником”, – вказують архітектори.

Також у відповідний час на фонтані з’являтимуться голографічні проєкції знакових для Чернівців місць. А за допомогою спеціального веб-додатку кожен зможе почитати більше про пам’ятки міста та самостійно запустити шоу на фонтані.

Капітальний ремонт планують розпочати навесні 2024 року.

Що відомо
У липні 2021 року у Чернівцях розпочалось опитування щодо нового проекту благоустрою Центральної площі.

У листопаді 2022 року оголосили архітектурний бліцконкурс на кращу проєктну пропозицію благоустрою Центральної площі.

Це повторний конкурс реконструкції Центральної площі. У червні 2020 року вже відбувся відкритий бліц-конкурс на кращу проектну пропозицію комплексного благоустрою Центральної площі.

Перше місце місце тоді було присуджено проектній пропозиції авторського колективу Н. Грицаєвої та О. Кишлярук. У проєкті запропонували різнорівневі платформи в різних частинах площі з місцями для сидіння, а ще багато зелених насаджень. Також змінили фонтан.

Але в одному з коментарів molbuk.ua заступник Чернівецького міського голови Василь Зазуляк, пояснив, що на реконструкцію Центральної площі оголосили повторний конкурс., бо його провели без громадських обговорень і від чернівчан отримали багато зауважень. Тому міська рада провела громадські консультації та повторно оголосила конкурс.

peredplata