Сі Цзіньпін використав візит до Росії, щоб протистояти США

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:

-Переговори між Пу і Сі — от і вилізло перше шило з мішка…

Путін і Сі Цзиньпін засудили політику США і НАТО, але Китай не підтримав нові газові і нафтові проекти Росії, повідомляє агентство Bloomberg.
Результат переговорів є суто політичним і символічним, вважають експерти Bloomberg, однак китайський лідер утримався від того, щоб запропонувати Володимиру Путіну те, чого той найбільше прагнув: зобов’язання купувати у Росії більше газу”.
Йдеться про проект “Сила Сибіру 2” — трубопровод, який має пройти через територію Монголії до Китаю і хоча б частково компенсувати Москві втрату європейського ринку.
За даними видання, Пекін не бажає повторювати помилок Європейського Союзу та надмірно покладатися на паливо з Росії. Навпаки, китайська влада має намір максимально широко диверсифікувати постачання критично важливих для економіки корисних ресурсів, незважаючи навіть на те, що це може бути дорожчим для країни. Агентство зазначає, що асиметрія у двосторонніх відносинах особливо яскраво помітна в промовах двох лідерів за підсумками спільних зустрічей.
Володимир Путін анонсував, що Росія має намір поставити до Китаю 98 млрд кубів газу на рік трубопроводами і не менше 100 млн тонн зрідженого природного газу. Однак бажання Путіна розійшлися з потребами Китаю і його лідера, який не висловив жодної впевненості у тому, що ці плани буде реалізовано.
Експерти зазначають, що Сі Цзіньпін використав свій візит до Росії, щоб вкотре показати готовність протистояти США, проте він відмовився від будь-яких зобов’язань перед Москвою. Промови двох лідерів рясніли вже традиційними випадами на адресу західних країн, проте про тісне зближення двох держав не йшлося. Китай навмисне тримає Росію на відстані, щоб мінімізувати ризики для своєї економіки, яка може потрапити під західні обмеження у разі надмірно тісної співпраці.
Асиметрія у відносинах між Москвою та пекіном перетворює Москву на сировинний придаток Китаю і робить Росію повністю залежною від Китаю

peredplata