Бараво Макрон, Браво Урсула!

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Ну от іще одне питання вчорашньої зустрічі Емануеля Макрона, Урсули фон дер Ляєн з китайським лідером Сі Цзіньпіном пожибає набирати чіткіші обриси…
Учора я повідомляв, що “Сі Цзінпін повідомив, що обов`язково зустрінеться з президентом України Володимиром Зеленським і цим питанням вже займається МЗС Китаю, тому подробиці не оприлюднюються”.
Сьогодні проявилась нова деталь. Персональна зустріч між Сі Цзіньпіном і Володимиром Зеленським відбудеться. Але вона відбудеться не на території Китаю, чи України. Вона відбудется у якійсь з третіх країн. Швидше всього, у Туреччині. Ці деталі узгоджують міністерства закордонних справ Китаю і України.
Про це Сі Цзіньпін зробив заяву в китайському місті Гуанчжоу під час вечері з президентом Франції Еммануелем Макроном.
На думку голови КНР Сі Цзіньпіна, всі сторони конфлікту мають зустрітися на півдорозі. Китай та Франція закликали відновити мир в Україні на основі норм міжнародного права та Статуту ООН.
Китай та Франція у спільній декларації за підсумками візиту Макрона заявили про підтримку кроків щодо досягнення миру у збройному конфлікті між Росією і Україною. “Обидві сторони підтримують будь-які зусилля на користь повернення миру в Україні на основі міжнародного права, цілей та принципів Статуту ООН”, – йдеться у документі, опублікованому 7 квітня на сайті Єлисейського палацу.
Безпека ядерних об’єктів
У спільній заяві лідерів двох країн вказується, що Китай та Франція “виступають проти збройних атак на атомні електростанції та інші мирні ядерні об’єкти та підтримують Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) у його зусиллях відігравати конструктивну роль у зміцненні надійності та безпеки мирних ядерних об’єктів, включаючи Запорізьку АЕС”.
Сі Цзіньпін та Макрон наголосили на важливості скрупульозного дотримання міжнародного гуманітарного права всіма сторонами воєнного конфлікту. “Сторони закликають захищати жінок і дітей – жертв воєнного конфлікту та нарощувати гуманітарну допомогу в зонах конфлікту, забезпечувати безпечний, швидкий та безперешкодний доступ гуманітарної допомоги тим, хто потребує у відповідності з міжнародними зобов’язаннями”, – йдеться у спільній заяві Пекіна та Парижа.
З цього і вчорашньої інформації я бачу, що “м’яч” далеко не на полі Росії. Він за дві доби перекотився на територію Франції і ЄС!
Бараво Макрон, Браво Урсула!

peredplata