Мерія Чернівців потрапила у скандал через поштову марку з ратушею

 
Буковинські краєзнавці обурилися маркою, яку випустили із зображення Чернівецької ратуші.

Її випуск присвячена 180-річчю закладення фундаменту ратуші, пише molbuk.ua.

Про випуск марки повідомив мер Роман Клічук.

Насамперед чернівчани обурилися тим, що на поштовому блоці написали Czernowits.

Екскурсоводка Людмила Рогова пояснила: “назва міста німецькою Czernowitz. А не рагульний варіант Czernowits, який придумала Укрпошта”.

Роман Клічук у коментарях пояснив, що картинку до  поштового блоку взяла Укрпошта.

На те, що марка з помилками також відреагував і голова АТ “Укрпошти” Ігор Смілянський. Він під дописом мера коротко написав: “Як замовник замовив, так і випустили”.

Також виникла суперечка стосовно дати ювілею. Голова товариства “Український народний дім” Володимир Старик вважає, що надпис мав би бути українською мовою, крім того, дата є неправильно і прив’язана до події штучно.

Він розкритикував і портрети діячів, які зображені на поштовому блоці.

“Нашу ратушу споруджено в 1847, а не в 1843 році, так що на 180-літній ювілей вона явно не тягне. Зображені на поштовому блоці двоє діячів не мають жодного стосунку до побудови ратуші – ні буковинський православний єпископ Євген Гакман, ані, тим більше, австрійський фельдмаршал Валеріан Мікуліч-Радецький, який народився в 1855 році, тобто вже після спорудження ратуші. Зрозуміло, що чернівецькі писаки та краєзнавиці вже певний час видають цю фотографію 1900 року за портрет фельдмаршалового батька Андреаса Мікуліч-Радецького (1804-1881), котрий був архітектором чернівецької ратуші – хоча лише справжні безгуздівці можуть вірити у всі ці бульки!”, – написав Володимир Старик.

Водночас архітекторка Лариса Вандюк пояснила, що чернівецька дослідниця, архівістка Никирса М.Д. подає дату 19 квітня 1843 року як дату, коли відбулось закладання наріжного каменя у фундамент майбутньої ратуші. Очевидно, що цю дату і взяли за основу випуску марки.

Володимир Старик вважає, що дата неправильно прив’язана.

“Так можна наклепати багато ювілеїв: коли викопали першу ямку, посвятили угольний камінь, збудували перший поверх тощо. Але всі ці проміжні етапи нормальні люди не святкують випусками марок – святкують завершення будівництва та день відкриття якогось об’єкта!”

Ситуацією обурився краєзнавець та колекціонер Едвард Туркевич, фотографії якого використали на марці.

“Та до того ж підписали з помилкою: Czernowits, й обрізали мій підпис на світлині”, – написав у коментарях Едвард Туркевич.

peredplata