Зеленський призначив посла в Китаї

 
 
ПАВЛО РЯБІКІН, ФОТО ПРЕССЛУЖБИ АЕРОПОРТУ БОРИСПІЛЬ

Президент Володимир Зеленський призначив звільненого у березні міністра з питань стратегічних галузей промисловості Павла Рябікіна надзвичайним і повноважним послом України в Китаї.

Джерело: сайт президента

Деталі: Відповідний указ опублікований на сайті президента.  

Довідково: Павло Рябікін закінчив Київський університет ім. Шевченка за спеціальністю “Правознавство”, здобув кваліфікацію “Юрист-міжнародник”. Володіє англійською та німецькою мовами.

З 1991 по 2000 року працював референтом. Був членом Київської міської колегії адвокатів Київської міської кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

У 2000 – 2005 роках був народним депутатом України, працював у комітеті Верховної Ради України з питань правової політики, з 2002 року – голова підкомітету з питань господарського законодавства Комітету Верховної Ради України з питань економічної політики, управління народним господарством, власності та інвестицій.

З липня 2005 по серпень 2006 – заступник Міністра транспорту та зв’язку України.

 

З серпня 2009 по червень 2010 Рябікін був Надзвичайним і повноважним посол України у Данії. Має дипломатичний ранг посла 2-го класу (з 2010 року).

У 2012 –2014 працював у Комітеті Верховної Ради України з транспорту та зв’язку. У 2014 –2015 був заступником голови Київської міської державної адміністрації.

З березня 2017 Рябікін керував роботою  аеропорту “Бориспіль” як гендиректор.

З листопада 2020 року по листопад 2021 року був головою Державної митної служби України. У 2021 року призначений Міністром з питань стратегічних галузей промисловості України. Був звільнений з посади у березні.

Китай відправить з візитом в Україну дипломата, який був послом в РФ

Китай відправить з візитом в Україну дипломата, який був послом в РФ

 
ЛІ ХУЕЙ, ФОТО ТАСС

Китай відправить експосла КНР в Росії Лі Хуей як спецпредставника в Україну та інші країни для комунікації щодо врегулювання “української кризи” (війни – ред.).

Джерело: Хіnhua із посиланням на заяву лідера КНР Сі Цзіньпіна під час телефонної розмови із президентом Володимиром Зеленським, СNN із посиланням на брифінг МЗС КНР

Деталі: Повідомляється, що метою візиту буде проведення поглибленої комунікації з усіма сторонами щодо політичного врегулювання “кризи” в Україні.   

Оновлено: В МЗС КНР уточнили, що посланником в Україні та “інших країнах” буде Лі Хуей, який є колишнім послом Китаю в Росії (з 2009 по 2019 рік). Міністерство не повідомило, коли Лі здійснить поїздку і які ще країни відвідає. 

Пізніше Хіnhua повідомило: Сі сказав, що цінує неодноразове акцентування уваги президентом Зеленським на розвитку китайсько-українських зв’язків та співпраці з Китаєм, а також подякував Україні за надання значної допомоги в евакуації китайських громадян минулого року. 

У розмові із Зеленським Сі зазначив, що двосторонні відносини України та КНР пройшли 31 рік розвитку і досягли рівня стратегічного партнерства. Взаємна повага до суверенітету і територіальної цілісності, як сказав Сі, є політичною основою двосторонніх відносин.

Бажання Китаю розвивати відносини з Україною є послідовним і чітким, сказав Сі, додавши, що незалежно від того, як зміниться міжнародна ситуація, Китай готовий працювати з Україною для просування взаємовигідного співробітництва між двома країнами.

Передісторія:

  • Вдень 26 квітня стало відомо, що президент України Володимир Зеленський 26 квітня провів телефонну розмову із главою КНР Сі Цзіньпіном. Це перша розмова лідерів країн після повномаштабного вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Що цьому передувало:

peredplata