Британія без згоди союзників готова надати Києву далекобійні ракети – The Washington Post

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Велика Британія була однією з перших країн, яка почала постачати зброю та військову техніку в Україну відразу після вторгнення російської армії. Тепер у Лондоні вирішили надати Києву і ракети далекого радіусу дії, незважаючи на той факт, що Вашингтон поки що не поспішає цього робити. Про це повідомило американське видання Washington Post із посиланням на дані Міжнародного фонду, який ще 2 травня розмістив повідомлення про закупівлю для Києва новітніх озброєнь.
Відомо, що, згідно з тендером, уряд Британії просив про закупівлі ракет, дальність польоту яких склала б до 300 км. Проте остаточного рішення про закупівлю таких ракет ще не ухвалено, заявив один із британських чиновників виданню. При цьому він також не повідомив, про яку кількість ракет ідеться і терміни, коли вони можуть з’явитися в Україні. Київ давно просить Захід розпочати постачання ракет далекого радіусу дії, щоб знищувати склади з боєприпасами та з пальним, які знаходяться глибоко в тилу у Криму. При цьому низка військових експертів звернула увагу на той факт, що всі характеристики, що озвучені у тендері, підходять під британські ракети Storm Shadows.
Такі ракети без проблем можна встановлювати навіть на літаки радянського виробництва. В інтерв’ю західній пресі глава МО України Олексій Рєзніков наголосив, що якби Київ мав ракети дальністю до 300 км, то ЗС РФ не змогли б забезпечити надійний тил. При цьому Київ зобов’язується не застосовувати зброю проти РФ. На сьогоднішній день через брак далекобійних снарядів Києву доводиться адаптувати під ці цілі ударні безпілотники. Вони дуже часто атакують територію Криму та нафтобази на території самої Росії. США могли б надати Україні ракети для HIMARS, які летять далі ніж 150 км. Ще під час Мюнхенської конференції Ріші Сунак дав зрозуміти, що Британія стане першою країною, яка надала Україні ракети далекого радіусу дії. Ще в січні Британія стала першою країною, яка в односторонньому порядку, не чекаючи на схвалення союзників, заявила про готовність передати Києву 14 танків Challenger. Лише після цього слово взяли у США, Німеччині та інших країнах ЄС.

peredplata