Правий сектор Буковини: «Опозиція млява та безідейна, а Папієв – політичний труп»

На Буковині з новою силою спалахнули політичні пристрасті. Не встигла Народна рада домовитися з Чернівецькою обласною радою про зняття барикад з-під будинку з левами, як у справу втрутився новостворений Правий сектор Буковини.

Правий сектор Буковини:   «Опозиція млява та безідейна,  а Папієв – політичний труп»

Він з’явився наприкінці минулого тижня, голосно даючи знати, що перемир’ям усе не закінчиться.

«Організовуємося задля відстоювання інтересів буковинської громади в контексті загальнонаціональної тенденції. Нам потрібна докорінна зміна чиновницької влади, яка за 20 років незалежності скомпрометувала себе та довела свою маргінальність. Люди очікують конкретних дій, а не кулуарних домовленостей з розпо-ділу владних портфелів», — зазначили координатори руху у своїй заяві.

Отож на політичну арену вийшли небайдужі буковинці, котрі представляють ряд радикальних угрупувань. Серед них «Тризуб» імені Степана Бандери, УНА-УНСО, Чер-нівецька правозахисна група, фан-клуб «Буковини», представники українського козацтва, афганських організацій. Окрім того, до Правого сектору увійшли й організовані групи підпри-ємців Калинівського ринку. Водночас керівники руху відмовилися називати імена учасників Правого сектору Буковини через ймовірність тиску на них.

Уже в неділю координатори буковинського правого руху зв’язалися з лідерами Всеукраїнського Правого сектору та офіційно влились до його лав. Лідером рухівців на Буковині став провідник обласної організації «Тризуб» імені Степана Бандери Володимир Рясов. Серед інших координаторів – Артем Маловажний від фан-руху ФСК «Буковина», Микола Яковлев від УНА-УНСО та Олексій Крикливець від Чернівецької правозахисної групи.

Керівники руху одразу дали зрозуміти, що Правий сектор Буковини позиціонує себе як третю силу і не співпрацює з опозицією. Більше того, він має суттєві розбіжності з ідеями опозиційних партій.

— Розбіжності між нами та опозицією є, і вони суттєві. Млявість, відсутність координації та безідейність опозиції відштовхнула від себе багатьох. Натомість у нас є свій шлях, і ми вважаємо, що він правильний. І ми маємо право його декларувати та утверджувати, — заявив у понеділок на прес-конференції Володимир Рясов.

Окрім того, він повідомив, що вже спілкувався з президією Народної Ради Буковини і висловив її представникам зауваження Правого сектору.
— Я чітко їм заявив, що люди хочуть іншого. І якщо ви сховалися за кордоном міліції в адміністрації й про щось домовляєтесь, то це не те, чого хотіли люди, — додав активіст.

Головна ж вимога Правого сектору Буковини на даний момент – відставка губернатора Папієва. Він має або піти у відставку, або вийти з лав Партії регіонів.
— Папієв – це політичний труп. І якщо він вважає себе буковинцем, нехай іде у відставку або виходить з Партії регіонів. Ми вимагаємо, щоб на сесії обласної ради депутати поставили питання про недовіру голові ОДА Михайлові Папієву від громади та прийняли відповідне рішення. Я сподіваюся, що Папієв таки піде на цей крок і зробить по-нашому, — сказав Артем Маловажний.

Також Чернівецька правозахисна група, котра забезпечує правову діяльність Правого сектору Буковини, підготувала заяву-звернення стосовно вчинення кримінального правопорушення. Зокрема, Олексій Крикливець просить прокуратуру та міліцію розібратися у діях правоохоронців 24 січня. За словами юриста, вони перешкоджали законній професійній діяльності журналістів, діяльності народного депутата України та депутата місцевої ради, а також зловживали владою і службовим становищем.

— На відеозаписах чітко видно, як працівники правоохоронних органів не допускають до приміщення ОДА представників ЗМІ, депутатів обласної та Верховної Ради України. Також з аналізу відеоматеріалів добре видно, що саме працівники міліції захопили ОДА та створювали перешкоди нормальній роботі установи, а також влаштовували провокації проти мирних мітингувальників з метою ескалації конфлікту, — йдеться у заяві.
На загальнонаціональному рівні активісти Правого сектору вимагають відставки нинішньої влади – Януковича, як уособлення режиму знущань, наруги і диктатури в Україні, а також Кабінету Міністрів та Верховної Ради. Разом з тим Рясов зазначив: якщо виникне така потреба, активісти готові вдатися до бойових дій.

— Так, ми маємо таке право. Як громадяни України, які організовані та мають мету, мають бачення кінцевого результату. Це опозиція не знає, чого вона хоче і що в кінцевому результаті отримає. А ми знаємо, чого хочемо, — сказав активіст.
При цьому він не вбачає у діях Правого сектору провокації громадянської війни. Навпаки, вважає, що таке протистояння може спровокувати влада, яка не дослухається до власного народу.
Та поки що Правий сектор Буковини до жодних радикальних дій не вдається — активісти чекають відставки Папієва. А що буде потім – одному Богу відомо…
Діонісія КЕРНИЧНА

peredplata