Намалюй мен ніч

Ну, от такий от настрій…
Пісню “Намалюй мен ніч” вперше почув як радіопозивний української служби Радіо Свобода ще у шкільні роки.
Можете уявити моє здивування, коли цю пісню почув студентом підчас коцерту Софії Ротару у Чернівцях. Адже я чомусь думав, якщо мелодія пісні “Намалюй мені ніч” звучить у якості радіопозивного “ворожого голосу” з Америки, то як її дозволили співати Софії Ротару?
Це мене і занурило у дослідження появи музичної композиції “Намалюй мені ніч”.
Дуже був здивований, що ця музична композиція була написана ще до мого народження і часто звучала на різних вечорах і зібраннях українських дисидентів, української творчої інтелігенції.
Як виявилося, у 1961 році український письменник і поет Микола Петренко вештався по творчій студії скульпторки Теодозії Бриж художниці Генріетти Левицької і нудився, чекав коли ще прийдуть гості і розпочнеться вечірка. Дівчата були зайнйті роботою.
І тут Теодозія Бриж спитала поета: “Чого снуєшся без діла? Краще напиши мені й Гері вірша“, — писав у своїх спогадах Микола Петренко. Окрилений надихом Теодозії і Генріетти той ще до початку вечірки і приходу інших гостей написав вірша. А коли на вечірку завітав і український композитор Мирослав Скорик, він скоренько накидав мелодію до вірша Миколи Петренка. Так і народилася легендарна “Намалюй мені ніч”.
А у 1963 році у Львові Мирослав Скорик зібрав зі студентів та викладачів львівської консерваторії естрадний ансамбль “Веселі скрипки”. Колектив складався з чотирьох скрипок, альта, духових, двох гітар, ударних і роялю. Керівник грав на роялі. “Веселі скрипки” разом із співачкою Любов’ю Чайковською стали першими виконавцями пісні “Намалюй мені ніч”, чим започаткували новий напрямок української естрадної пісні.
Згодом пісня пережила різні аранжування і в Україні, і в Канаді та США.
У 70-х “Намалюй мені ніч” звучала у музичному фільмі “Червона рута” у виконанні Софії Ротару. І раптом сьогодні вона знову потрапила на мій слух.https://www.youtube.com/watch?v=y1A8hfLq3v8
 
Ростислав Демчук

peredplata