Україна повернеться до елітного дивізіону командного Євро з легкої атлетики: підсумковий залік

 

Титулом чемпіона другого дивізіону українці поступилися Угорщині.

Збірна України повернеться до першого дивізіону командного чемпіонату Європи з легкої атлетики за підсумками Європейських ігор-2023.

На командному чемпіонаті Європи-2023 збірна України з легкої атлетики виступила у другому дивізіоні. За підсумками попереднього Євро, з якого Україна знялася через коронавірус, команда понизилася у класі.

На Євро-2023 у Хожуві серед збірних другого дивізіону розігрували три путівки до еліти. Визначати їх власників мав командний очковий залік, в якому враховувалися результати окремих стартів легкоатлетів кожної збірної в усіх дисциплінах.

За перемогу в дисципліні свого легкоатлета команда отримувала 16 залікових очок. За “срібло” давали 15 балів, за “бронзу” — 14, і так далі.

Як виступила Україна у другому дивізіоні?

Одразу вісім виграних стартів, зокрема Ярославою Магучіх (стрибки у висоту), Мариною Бех-Романчук (потрійний стрибок) та Михайлом Коханом (метання молота), принесли Україні сумарні 127.50 бала — найкращий показник на турнірі.

Утім, випередити Україну за сумою балів зуміла команда Угорщини (5 перших місць). Легкоатлети цієї збірної частіше посідали другі й треті, п’яті, сьомі й дев’яті сходинки, що й зробили вирішальну різницю в очковому командному заліку.

Угорці відтак здобули титул збірної-чемпіона другого дивізіону Євро-2023. Україна та Литва пройшли до елітного дивізіону з другої та третьої позицій відповідно.

Призові місця України на Євро-2023

  • Перші місця: Владислав Шепелєв (потрійний стрибок), Михайло Кохан (метання молота), Марина Бех-Романчук (потрійний стрибок), Ярослава Магучіх (стрибки у висоту), Наталія Кроль (800 м), Вікторія Ткачук (400 м/б), Ерік Костриця, Андрій Васильєв, Станіслав Коваленко та Олександр Соколов (естафета 4х100), Владислав Малихін (стрибки з жердиною)
  • Другі: Роман Кокошко (штовхання ядра), Артур Фельфнер (метання списа), Олександр Погорілко (400 м)
  • Треті: Олег Дорощук (стрибки у висоту), Олег Миронець (800 м) Микита Барабанов, Катерина Карпюк, Олександр Погорілко та Анна Рижикова (змішана естафета 4х400)

Україна на командному Євро-2023: що відомо

  • Крім повернення у перший дивізіон, українські легкоатлети зберігають шанси на медалі Європейських ігор. Володарі нагород серед українців визначаться після виступів атлетів з першого дивізіону — топ-3 найкращі результати серед усіх здобудуть медалі.
  • Збірна України проведе своє дев’яте Євро з легкої атлетики в елітному дивізіоні. У сезоні-2023 національна команда вперше змагалася поза елітою.
  • Найкращий результат “синьо-жовтих” на турнірі — третє місце в командному заліку Євро-2011.
  • Наступний командний чемпіонат Європи відбудеться у червні 2025 році. Прийматиме його іспанський Мадрид.

 

peredplata