У Чернівцях пішов з життя відомий артист і професор: керував симфонічним оркестром Держтелерадіо.

 
У Чернівцях на 90-му році життя відійшов у вічність народний артист України, професор Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського, кавалер ордена Князя Ярослава Мудрого V ступеня Вадим Гнєдаш.

Про це стало відомо із розпорядження міського голови Романа Клічука про поховання на Алеї почесних поховань на Центральному міському кладовищі.
Довідка

Вадим Борисович Гнєдаш народився 21 липня 1931 року в Москві. Він був видатним українським та радянським диригентом, яскравим представником київської диригентської школи.

Гнєдаш був багаторічним диригентом Симфонічного оркестру Українського радіо, професором кафедри оперно-симфонічного диригування Національної музичної академії України ім. П. І. Чайковського.

Його називали цілою епохою у вітчизняній музиці, бо керуючи оркестром Держтелерадіо УРСР, він зробив близько тисячі фондових записів, поряд із сотнями партитур зарубіжних класиків переграв практично всю українську музику ХХ століття. Композитори-сучасники і композитори-співвітчизники завжди були для Вадима Борисовича на першому місці. Очолюючи симфонічний оркестр, він не меншу увагу приділяв найкращим вокалістам, дбав про те, щоби голоси Михайла Гришка, Бориса Гмирі, Петра Білинника і багатьох інших збереглися на плівці, а значить – і в пам’яті слухачів.

У Вадима Гнєдаша славна й водночас нелегка доля. Ще трагічнішою вона була у його батьків: тата, знаменитого воєначальника Пилипа Іртюгу розстріляли в 1937 році як “ворога народу”, матері ледь вдалося вижити і вберегти від нещастя двох малолітніх дітей. Трагізм сімейної історії Вадима Гнєдаша дивним чином переплівся із драматизмом диригентської професії, і тут складно сказати, що первинне, а що – другорядне.

Помер 15 травня 2021 року в Чернівцях.

peredplata