27 липня – Помісний Собор Православної Церкви України у святій Софії Київській

27 липня у тисячолітній святині Православної Церкви, соборі святої Софії Київської, відбудеться засідання вищої владної соборної інституції Православної Церкви України – Помісного Собору. Він складається з архієреїв, а також делегатів від кліриків, ченців та мирян від кожної єпархії, що обираються єпархіальними зборами. У такий спосіб затверджується соборна воля нашої Церкви, ухвалюються її повнотою важливі рішення щодо потреб церковного життя, відповіді на виклики сьогодення тощо.
Нагадаємо, що загалом керівними органами ПЦУ є:
1. Священний Синод (складається з Митрополита Київського і всієї України як Головуючого та дванадцяти єпархіальних архієреїв, серед яких три постійних члени та дев’ять, які періодично змінюються. Синод збирається регулярно для обговорення та вирішення поточних церковних справ).
2. Архієрейський Собор (статусно є вищим за Синод і складається з усіх керуючих єпархіями архієреїв України. Скликається раз на рік, або частіше за особливої потреби).
3. Помісний Собор (є найвищою церковною владою. Скликається регулярно кожні 5 років Головуючим, тобто Митрополитом Київським і всієї України, та Священним Синодом).
Практика скликання церковних соборів виникла ще в стародавній Церкві і бере свій початок з Єрусалимського Собору, що зібрав апостолів і старійшин християнської Церкви в Єрусалимі близько 49 року. Історично рішення низки Помісних Соборів, поряд зі Вселенськими, стали нормами церковного права.
Серед питань порядку денного цього Помісного Собору – доповідь Предстоятеля Блаженнійшого Митрополита Епіфанія про життя ПЦУ за період від попереднього Собору (2018 р.), а також затвердження рішення Архієрейського Собору про перехід на новоюліанський календар з 1 вересня 2023 року. Очікуємо добрих новин!

peredplata