Несолодкі ціни: у світі формується криза на ринку шоколадної сировини

Кот-д’Івуар, найбільший у світі виробник какао-бобів, зупинив продаж продукції

Фото: depositphotos.com

Рада Кот-д’Івуара по какао та каві (CCC) призупинила продаж ф’ючерсів на какао-боби в сезоні 2023/2024 років. Паузу взято на невизначений строк, «до подальшого повідомлення». Причина зупинення торгівлі – «через збереження невизначеності, пов’язаної з ланцюгом постачання».

Ів Брахіма Коне, генеральний директор ССС, пояснює ситуацію, що склалася, також зливами, які тривали в країні понад півтора місяці та призвели  до масштабних повеней, складнощів із логістикою та розвитком хвороб на плантаціях.

У Mind з’явився телеграм-канал Mind tweet, де ви першими отримуєте головні новини, що мають вплив на економіку та бізнес. Підпишіться, щоб зберегти ваш час та гроші.

Кот-д’Івуар є найбільшим виробником какао у світі, на частку якого припадає 45% світових постачань какао, за ним ідуть Гана та Індонезія.

Mind розбирався: чи варто готуватися до дефіциту шоколаду та/або зростання  ціни на нього.

У чому причина перебоїв із постачаннями какао-бобів у найбільшого виробника? Затяжні зливи стали каталізатором розвитку бурої гнилі (або чорної хвороби стручків) – грибкового захворювання какао-дерев. Цю хворобу провокує тривала підвищена вологість, а дощі у Кот-д’Івуарі йшли з 10 травня та закінчилися лише в середині літа.

«Ми очікуємо набагато менше какао в першій половині основного врожаю порівняно із цим сезоном. Ми сподіваємося, що виробництво із січня до березня дозволить нам збалансувати наші обсяги, інакше це буде проблемою, – наголосив Коне. – Бура гниль прогресує всюди через дощі. Ми формуємо команду для об’єктивнішої оцінки ситуації. Це турбує нас, і ми повинні зробити кроки, щоб пом’якшити наслідки».

Скільки всього какао-бобів продає Кот-д’Івуар? До того, як було оголошено призупинення, продаж какао перевищив 1 млн тонн, або близько 50% очікуваного врожаю у 2,2 млн тонн.

Какао-боби формують близько 40% усіх експортних надходжень Кот-д’Івуару, тому зупинка торгівлі – це великий удар і по економіці країни.

Як зупинення продажів какао позначиться на покупцях? Покупці – як глобальні міжнародні трейдери Cargill, Olam, так і безпосередні виробники кондитерських виробів Barry Callebaut, Hershey і Nestle – відчують ефект зупинення торгівлі у вигляді ще більших цін.

При цьому ціни на какао зараз і так перебувають на рекордному рівні.

Крім того, країна робить ставку на відхід від сировинної моделі – Кот-д’Івуар планує збільшити внутрішню переробку какао до 50% проти нинішніх 35–40%, починаючи з жовтня, завдяки додаванню кількох нових заводів.

Країна уклала контракт з Об’єднаними Арабськими Еміратами на будівництво нового заводу в Сан-Педро потужністю помелу 120 000 тонн і Китаєм на будівництво двох заводів виробничою потужністю 50 000 тонн кожен. Нові заводи дозволять країні переробляти понад 1 млн тонн какао на рік, що зробить її найбільшим виробником какао у світі.

Ціни зростають ще й через фактор «зеленого» порядку денного. Так, у ЄС із 1 липня набрали чинності правила, що забороняють імпорт какао-бобів із територій, де вирубувалися ліси. Також посилюються заборони використання дитячої праці. Виробники повинні перебудувати всі виробничі процеси до кінця 2024 року – виконання нових правил спричинить додаткові витрати, зокрема, на встановлення систем моніторингу.

За даними Grand View Research, у 2021 році загальний світовий ринок шоколаду становив $113 млрд, при цьому частка Європи в загальному ланцюгу створення доданої вартості становила майже половину.

peredplata