Надходження від грального бізнесу у бюджет у 2023 році суттєво зросли

Якщо минулий рік для індустрії азартних розваг запам’ятається кризою та фактичним перезапуском ледь не усієї галузі, то поточний 2023 рік не перестає приємно дивувати інтенсивністю відновлення та ефективністю взаємодії з державою. Наприклад, лише за перші пів року було сплачено в 14 разів більше податків, ніж за той самий період рік тому.

Наслідки війни та пільгових умов

Звичайно, що останній рік супроводжувався низкою зовнішніх факторів, які суттєво вплинули на роботу індустрії загалом – початок повномасштабної війни змусив бізнес згуртуватися та максимально сприяти допомозі армії та волонтерам. Назустріч пішла і держава – для грального бізнесу було створено спеціальні умови, а знижене оподаткування тривало практично рік. Власне ігрові майданчики продовжували надавати послуги та пропонувати новій акції для своїх клієнтів. Наприклад, Vbet промокод бездепозитний бонус створював особливі умови для реєстрації, а інші заклади мали власні вітальні пропозиції.

Попутно азартний бізнес встигав опинятися в центрі великих скандалів, роздавати та анульовувати ліцензії, а також ставати об’єктом детального вивчення з боку правоохоронних органів. Зрештою, саме це стало важливою деталлю того, що сьогодні бюджет країни отримує значно більші суми податків від організаторів такого виду розваг. 

Проведення низки розслідувань та викриття схем, завдяки яким вдавалося ухилятися від сплати податків, суттєво вплинули на гральний бізнес у 2023 році. Термін “міскодінг” увірвався в український інфопростір саме завдяки тіньовим схемам грального бізнесу. Податки сплачувалися, проте у значно меншому об’ємі, ніж цього вимагав закон, а для цього варто було лише трохи змінити призначення платежу.

Теперішній стан індустрії

За перше півріччя 2022 року гральний бізнес приніс до бюджету лише 209 млн. гривень, тоді я наступний календарний рік одразу ж почав виправдовувати очікування держави. По-перше, контролюючий орган КРАІЛ вже у березні заявив про те, що перевиконав план з відрахувань до бюджету за сплату ліцензій за звітний період. По-друге, підсумки за півроку говорять і про ефективну роботу податкової системи – наразі бюджет отримав вже майже 3 млрд. гривень.

Лише у червні поточного року у вигляді податків було сплачено 562 млн. грн. Це приблизно на 100 млн. грн. більше, ніж за звітній період минулого кварталу, тож тенденція вимальовується позитивна. Разом з тим, контролюючі органи наголошують, на посиленні боротьби з нелегальним бізнесом та ухилянтами від сплачування податків, а такі ще залишились.

Таким чином, у другій половині 2023 року гральний бізнес має продовжити інтенсивний розвиток:

  • Оператори зосереджені на правилах відповідальної гри;
  • Очікується, що КРАІЛ розпочне повноцінну роботу, наразі вже зібрано кворум;
  • Бізнес позбавляється пільгових умов;
  • Держава та бізнес співпрацюють ефективніше.

Також повідомляється, що незабаром КРАІЛ може розпочати видавати нові ліцензії, тому кількість легальних операторів в Україні може збільшитися вже до кінця року, є оператори, які вже давно очікують на розгляд поданих заяв.

peredplata