“Півфінал не прощає такого”. Вікторія Ткачук була готова на особистий рекорд, але вибула в півфіналі ЧС-2023: її реакція

Вікторія Ткачук, фото: GETTY IMAGES

Ексклюзивний коментар Вікторії Ткачук для Суспільне Спорт.

28-річна українська бар’єристка Вікторія Ткачук завершила виступ на чемпіонаті світу-2023 у Будапешті. Українка пройшла перше коло турніру, після чого не змогла показати свій найкращий час у півфіналі та вилетіла.

У півфіналі Ткачук пробігла дистанцію 400 метрів з бар’єрами за 55.43 секунди, що майже на 0.4 секунди гірше, ніж у кваліфікації. Це дозволило їй зайняти підсумкове 19-е місце на ЧС-2023, і продовжило негативну серію – на жодній з чотирьох світових першостей українка не проходила до фіналу.

Після виступу Вікторія Ткачук в ексклюзивному коментарі Суспільне Спорт розповіла, що була готова бігти на свій особистий рекорд у кар’єрі, але помилилася у технічній частині забігу – і далі реалізувати готовність не вдалося.

  • Що пішло не так у півфіналі

“Я вже збилася на середині дистанції. Півфінал таких помилок не прощає. Є, що є. Фізично взагалі не втомилася, не виклалася, просто з помилками зробила забіг. Була в прекрасній формі, все було чудово, була готова бігти по особистому рекорду, я думаю – тренування це підтверджували. Будемо дивитися, чому так відбулося, аналізувати вже з тренером будемо. Я не знаю, що зараз сказати, тому що для мене це зараз сюрприз. Готовність інша зовсім, реалізації поки що немає. Але, можливо, це ще адаптація до нової роботи. Я не знаю, зараз не можу сказати

Я в прекрасній формі, класне налаштування. Взагалі, на розминці відчувала себе супер. Напевно, одне з найкращих днів по відчуттях взагалі, коли я бігла найкращі свої секунди. Це приблизно сьогодні так і було. Але щось пішло не так.

Спочатку, можливо, зашвидко для себе почала. Бо дуже близько бар’єри були першої половини. І я, як ніби, влітала в них. Але це тільки зараз по моїх відчуттях, я не знаю. Можливо, це мені так тільки здалося. Але вже буду переглядати потім відео і дивитися.

Класна доріжка, все класно. Покриття дуже також класне. Атмосфера, все чудово. Ніяких не було проблем. Ніяких не було причин. І немає ніяких виправдань”.

  • Що означає “збитися” у бігу з бар’єрами

“Я збилася з ритму. Додала дуже пізно один крок, де не мала це робити. Дуже пізно це відбулося перед самим бар’єром. Це дуже груба помилка, яка не мала би бути. Можна сказати, як забуксувала”.

  • Про потрапляння до фіналу з результатому, швидшим за 54 секунди

“Рідко, коли повільніший результат [за 54 секунди] потрапляє до фіналу. Просто коли ми попали до фіналу у Токіо [на Олімпіаді-2020], дощ був. Гірші трішки результати.

В Юджині [на ЧС-2022] минулого року точно так само – я була десятою з результатом 54.42 сек. Рівень дівчат, що пройшли до фіналу, – вони бігли швидше за 54 секунди. І так потрібно було бігти. Налаштування було саме на такий результат. Готовність є. Але тут вже більша, напевно, адаптація до тренувального процесу.

І як це все реалізувати. Тому що одне діло – виконувати тренування. Інше діло – це все виконувати на змаганнях. Інколи це вдається, інколи ні. І вже будемо аналізувати з тренерами, дивитися, що і як. Я не знаю. Для мене це зараз… Для мене це дивно зараз.

Але я зрозуміла, коли на шостому бар’єрі вже помилки грубі. Про який біг можна… Півфінал не прощає такого. З такими помилками не потрапляють в фінал. Ось так”.

  • Про зміну тренерського штабу, підготовки та готовність продовжувати

Я знаю, що можу аналізувати це тільки після сезону. І за один рік нічого не може змінитися. Я зробила цей вибір для того, щоб покращити результат у Парижі в тому числі. Я не дозволила б собі щось змінювати за рік до Олімпіади. Звичайно, кожні змагання треба бігти. Готовність показує, що я можу показувати гарні результати, гарні секунди, просто я досі, можливо, ще в стані адаптації. Я не шкодую [про зміну тренерського штабу].

Краще, звичайно, шкодувати за те, що зробив, аніж не зробив. Але я не збираюся нічого зараз змінювати. Я – trust the process. І я буду старатися реалізувати себе в будь-якому випадку. Я не поїхала на збори просто поекспериментувати. Я домовилася про співпрацю. Я працюю, я виконую на всі 100%, що від мене залежить, на кожному тренуванні. Напевно, такого ніколи не було.

Команда вірить в мене, я вірю в команду. І будемо працювати над тим, щоб покращувати результати і бути стабільною. Тому що зараз, поки я не на свому рівні”.

  • Про подальші плани на сезон

“Серія стартів на Діамантовій лізі буде наступною. І сподіваюся, що все-таки потраплю до одного із головних фіналів – на Діамантовій лізі. У мене є ще на це шанс, будемо бачити”.

Хто така Вікторія Ткачук

peredplata