У Чернівецькій області звільнилася керівниця Магальського будинку-інтернату, стосовно якого відкрито кримінальне провадження

У Чернівецькій області звільнилася керівниця Магальського будинку-інтернату Ольга Ткачук. У вересні прокуратура відкрила кримінальне провадження через результати перевірки закладу, під час якої зафіксували неналежні умови утримання та лікування дітей. Ткачук каже, написати заяву було її власним рішення, яке не стосується кримінального провадження. Водночас продовжуватиме відвідувати дітей.

Суспільне Чернівці розповідає, що передувало звільненню та як на ситуацію в Магальському будинку-інтернаті реагувала обласна влада.

“Продовжу відвідувати дітей”

Ольга Ткачук очолювала Магальський будинок-інтернат впродовж дев’яти місяців. Раніше працювала в обласному центрі соціально-психологічної допомоги. До початку вторгнення у будинку-інтернаті перебувало десять дітей, а в середині березня до закладу евакуювали понад 40 дітей з Дружківського інтернату на Донеччині.

“За словами співробітників, їх привезли двома автобусами та з двома сумками документів. Вони викликали санітарок, бо працівників було мало. Навіть люди, які живуть поблизу в Магалі, готували їжу, аби допомогти дітям. Тому я не погоджуюся з тим, що дітки занедбані”, – каже Ткачук.

Ткачук розповідає, за час своєї роботи знайшла спонсорів, аби покращити умови в закладі. Зокрема, так вдалося встановити фільтри для очищення води, оновити санвузли в одному з корпусів, а також налагодити медичне обстеження дітей.

За період моєї роботи дітей чотири рази обстежили, хоча у положенні про заклад є вимога про два обстеження на рік. Я не можу зрозуміти, чого від мене хочуть і що я зробила не так. Навіть коли представниця омбудсмена нас перевіряла, то сказала, що не очікувала того, наскільки змінився цей заклад”.

Ткачук каже, написала заяву про розірвання контракту 10 жовтня, водночас продовжує відвідувати дітей у закладі. Каже, рішення про звільнення не було пов’язано з кримінальним провадженням.

“Якби це було через провадження, то я б звільнилася в той же день. Я не маю адвоката й ні з ким не консультувалася, бо не відчуваю провини. До мене немає претензій. Я працювала далі, але відбуваються незрозумілі дії, а люди, які були у мене в закладі й бачили, які в мене діти, пишуть усілякі нісенітниці”, – розповідає ексдиректорка.

Наразі у Магальському будинку-інтернаті немає керівника, але заклад продовжує роботу. Про це 12 жовтня повідомив голова обласної ради Олексій Бойко у Facebook.

Що відомо про кримінальне провадження

5 вересня прокуратура повідомила про відкриття кримінального провадження за фактом неналежного виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я неповнолітніх посадовими особами Магальського будинку-інтернату. Санкція статті передбачає штраф та заборону обіймати певні посади на строк до трьох років.

За даними прокуратури, досудове розслідування розпочали після моніторингу працівників Секретаріату уповноваженого Верховної ради України з прав людини, які зафіксували неналежні умови утримання та лікування неповнолітніх вихованців інтернату, які мають тяжкі вади здоров’я.

Що виявила моніторингова група

Результати моніторингу оприлюднили на сайті Уповноваженого 24 серпня. Тоді у закладі перебували 65 дітей. У звіті йдеться, що на одній зміні за ними доглядають шість молодших медсестер. Відповідно, на одну медсестру припадає догляд за дев’ятьма дітьми, що перевантажує працівників й унеможливлює належний рівень реабілітації дітей.

Також повідомили, що керівниця закладу покращила санітарно-гігієнічні медичні умови та дозвілля для дітей: облаштувала пандуси, вбиральні, провела ремонт актової зали. Також організувала капремонт медичного корпусу, в якому облаштували сенсорну кімнату, масажний кабінет та кімнату для медичних оглядів дітей лікарями.

Серед порушень зафіксували відсутність договорів на надання соцпослуг дітям з Дружківського будинку-інтернату, а також індивідуальних планів реабілітації дітей. Крім цього, дев’ятеро вихованців не мали декларацій із сімейними лікарями. Також спальні кімнати були переповнені, там бракувало стільців, приліжкових тумб й не всі ліжка мали бічні поручні.

Результати перевірки ОВА

4 вересня начальник обласної адміністрації Руслан Запаранюк підписав розпорядження про утворення робочої групи, яка перевірить діяльність Магальського будинку-інтернату. На брифінгу 11 вересня заступниця директора обласного департаменту соцзахисту Ольга Андріїва розповіла, що під час перевірки не виявили фактів, які б свідчили про те, що працівники закладу неналежно надають дітям медичну допомогу. Водночас були зауваження щодо ремонтів, зокрема дитячих майданчиків, додаткового освітлення чи оснащення дитячих кімнат.

Радник голови обласної ради Віталій Савкін розповів, що діти у будинку-інтернаті були доглянуті. Також багато з них важкохворі й з ними важко працювати, тому облрада підготувала звернення до обласної адміністрації щодо збільшення штату та фінансування закладу.

“Директорка Ольга Ткачук зробила дуже багато як для забезпечення майнового стану, так і в роботі з дітьми. В умовах, в яких перебувають працівники, зарплата у 5 500 гривень не стимулює здійснювати повноваження так, як повинно бути”.

Як на ситуацію відреагувала обласна влада

Ситуацію у Магальському будинку-інтернаті обговорювали на сесії обласної ради 14 вересня. Тоді між головою облради Олексієм Бойком та начальником ОВА Русланом Запаранюком виникла суперечка щодо того, хто відповідальний за ситуацію в закладі.

Руслан Запаранюк повідомив, що обласна адміністрація за півтора року зробила для закладу більше, ніж попередня влада. Зокрема, залучала волонтерів та міжнародних донорів до покращення умов у будинку-інтернаті. Також збільшили штат та фінансування. Водночас не зміг відповісти на питання, чи збільшився розмір заробітної плати працівників.

“У цього закладу є власник, який теж мав би приділяти йому увагу: бути там частіше й можливо бачити проблеми, з якими стикається заклад та директор. Це було б правильно стосовно керівника, персоналу та паліативних дітей, для яких непристосовані умови”, – казав Запаранюк.

Водночас Олексій Бойко стверджував, що обласна адміністрація звернула увагу на ситуацію в закладі після того, як повідомлення про “цей скандал” з’явилися у засобах масової інформації та Telegram-каналах.

“Думаю, якщо ОВА справді переживає за дітей, то не треба шукати засновників чи повноваження – з нашого боку такого жодного разу не було, лише сприяння у вирішенні цього питання. Єдиний наш мінус – це те, що мені заявили, коли була перевірка: “Ви не зверталися, тому ми не фінансували”. Ми будемо звертатися й контролювати. Ми чітко знаємо положення про цей заклад і хто там відповідальний”, – говорив Бойко.

Що відомо про фінансування будинку-інтернату

На початку 2022 року Магальський будинок-інтернат готували до закриття. Тоді у закладі перебували десять дітей, а його фінансування становило 4 мільйони гривень. Про це на сесії облради 14 вересня розповіла заступниця начальника обласної адміністрації Альона Атаманюк. Коли до закладу перевели дітей з Дружківського будинку-інтернату обласна адміністрація збільшила фінансування та штат працівників.

За словами Атаманюк, станом на початок року у Магальському будинку-інтернаті була 51 штатна одиниця.

“До виникнення цієї ситуації погодили додаткове фінансування ще чотирьох штатних одиниць. В цілому фінансування закладу цьогоріч збільшилося на 35%, ніж торік. Також волонтерські та міжнародні організації профінансували понад 16 людей, які працювали за трудовою угодою”.

Водночас Атаманюк розповіла, що на капітальні видатки закладу з обласного бюджету востаннє виділяли гроші у 2017 році – розмір фінансування становив 120 тисяч гривень. Впродовж 2022-23 років вдалося залучити понад 23 мільйони гривень позабюджетних грошей завдяки співпраці з міжнародними організаціями.

“За ці гроші відремонтували приміщення, де зараз реабілітують дітей. Встановили пандус та передали два авто. Оновили інвентар. Звичайно, є ще чимало зауважень, але у жодних висновках не йдеться про негативне ставлення працівників закладу до дітей. Є висновки щодо недостатнього матеріально-технічного забезпечення”.

Джерело: Суспільне Буковина

peredplata