Мер Коломиї звинуватив телеканал ТЕТ у приниженні мешканців міста в серіалі «Встигнути до 30»

Йдеться про героїню Любу, яка приїздить з Коломиї до Києва. Автори її зображають, м’яко кажучи, нетиповою мешканкою цього міста.

Люба змальовується стереотиповою селянкою, недалекою та дикуватою. Щоб багато не описувати – просто уявіть собі типову українку у пропагандистському російському фільмі чи серіалі. Саму Коломию теж показують чомусь селом, хоча це місто із давньою історією та здобутками в культурі, освіті та інших галузях. 

Далі – взагалі треш. Люба чомусь вживає такі чисто російські слова як «греча» та «йокалемене». Має півня Пєтю. Тато її називає «доча». Живуть вони, до речі, у старій дерев’яній хаті та ходять у вишиванках. 

Спочатку на ці химерні моменти звернули увагу користувачі соцмереж, які постили уривок з серіалу. У ньому Люба записує відео, кричить на Пєтю і потім запікає його з гречею. Начитавшись обурених відгуків, я сіла і собі дивитися це дійство. Можливо, думала я, люди перебільшують і просто хочуть розвести срач та захейтити й зацькувати нещасних авторів чудової комедії.

Ні. Ось мій огляд. Повірте, усе ще гірше, ніж ви думаєте. 

Там я припустила, що мешканці чудової Коломиї зберуться і напишуть якусь петицію проти цього неподобства. Але їх випередив міський голова Богдан Станіславський. Він написав дописа на фейсбуку із ось таким радикальним рішенням:

«Від мене як від міського голови Коломийської громади вже готується офіційний лист до телеканалу «ТЕТ» та авторів серіалу з вимогою у якнайкоротший термін публічно перепросити за спотворення, стереотипізацію та приниження образу людини – уродженця нашого міста. Також, на мою думку, серіал має бути вилученим з інтернет-мережі та більше не транслюватись на телебаченні».

Ну і, про всяк випадок, ще раз пояснив, а що не так із серіалом «Встигнути до 30». І з його авторами – додам я своє суб’єктивне судження.

«Повністю розділяю обурення коломиян щодо того, як у серіалі «Встигнути до 30» показали уродженку нашого міста, яку за сценарієм звуть Люба. Цей карикатурний, гротескний образ людини «з села», побудований на найгірших традиціях зображення російською пропагандою українців, однозначно не співвідноситься з жителями Коломиї. Якщо автори серіалу вже так сильно хотіли створити персонажа з Коломиї, то необхідно було б поцікавитись специфікою та особливостями життя в нашому місті, яких у нас дійсно багато. Вони не такі примітивні, низькосортні та русифіковані, а самобутні та унікальні».

Що ж, чекаємо тепер на реакцію від ТЕТ. А ще якось усім мерам усіх міст у Карпатах треба зібратися і схоже звернення написати творцям серіалів «Останній москаль» та «Великі Вуйки» на «1+1». Тип паче, то один медіахолдинг Коломойського. Вже навіть якось підозріло. 

Лєна Чиченіна

Фото: кадри з серіалу «Встигнути до 30»

https://detector.media/medialife/article/219223/2023-11-10-mer-kolomyi-zvynuvatyv-telekanal-tet-u-prynyzhenni-meshkantsiv-mista-v-seriali-vstygnuty-do-30/

peredplata