Стрілянина у Празі: попередньо 11 загиблих, близько 30 поранених

 

 
 
 
Фото з відкритих джерел

Рятувальні служби Праги повідомили, що, за попередньою інформацією, жертвою стрілянини на філософському факультеті Карлового університету стали 11 людей включно зі стрільцем.

Джерело:Європейська правда

Деталі: Унаслідок інциденту дев’ять людей отримали серйозні поранення, п’ять-шість – поранення середньої тяжкості й ще 10 – легкі поранення. Рятувальники попередили, що інформація ще може змінитись.

 

Нагадаємо, про стрілянину в закладі освіти на площі Яна Палаха у Празі стало відомо раніше в четвер.

 

У зв’язку з інцидентом поліція перекрила площу й прилеглу до університету територію.

Очевидці говорили, що бачили стрільця на даху будівлі факультету, й він нібито вів вогонь по них. Пізніше його ліквідували, а з будівлі почали евакуацію.

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко повідомив, що інформація про постраждалих українців у Празі наразі не надходила.

Через стрілянину у Празі загинуло понад 15 людей

Керівник поліції Чехії Мартін Вондрашек заявив, що станом на вечір кількість загиблих у результаті стрілянини у Карловому університеті Праги перевищила 15, ще 24 людини перебувають під наглядом лікарів.

Джерело: Вондрашек сказав на екстреному брифінгу, який транслювало Чеське телебачення, повідомляє “Європейська правда”

Деталі: За словами голови чеської поліції, операція правоохоронців триває. Зокрема вони обстежують будівлю Карлового університету на предмет можливої вибухівки.

Вондрашек додав, що поліція мала інформацію про стрільця – 24-річного чоловіка, який уранці в четвер виїхав до Праги із села Гостоунь із нібито наміром покінчити із собою. “У селі, з якого він виїхав, знайшли мертвого чоловіка, це був батько нападника”, – сказав він.

Голова МВС Чехії Віт Ракушан, який теж був на брифінгу, назвав трагедію у Празі безпрецедентною і такою, що “матиме багато наслідків”.

“Станом на зараз немає жодних ознак того, що цей акт має будь-який зв’язок з міжнародним тероризмом”,  – продовжив він.

Відомо, що уряд Чехії проведе екстрене засідання о 21:00 (22:00 за Києвом).

Нагадаємо, про стрілянину в закладі освіти на площі Яна Палаха у Празі стало відомо раніше в четвер. У зв’язку з інцидентом поліція перекрила площу й прилеглу до університету територію.

Очевидці говорили, що бачили стрільця на даху будівлі факультету, й він нібито вів вогонь по них. Пізніше його ліквідували, а з будівлі почали евакуацію.

Речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко повідомив, що інформація про постраждалих українців у Празі наразі не надходила.

Стрільцем у Празі виявився студент, який, імовірно, наклав на себе руки

Стрільцем, який відкрив вогонь на філософському факультеті Карлового університету в Празі у четвер був 24-річний студент Давид Козак – він, імовірно, загинув, наклавши на себе руки.

Джерело: “Європейська правда” з посиланням на Novinky.cz

Деталі: Портал вказує, що в четвер уранці поліція оголосила Козака в розшук за підозрою в причетності до вбивства в одному із сіл округу Кладно на північному заході Чехії. Пізніше керівник поліції Мартін Вондрашек повідомив на екстреному брифінгу, що загиблим був батько студента.

Давид Козак навчався в Карловому університеті, мав ступінь бакалавра з історії-європеїстики й магістра історії. Він спеціалізувався на історії Польщі.

 
 
 

За словами Кондрашека, правоохоронці встановили, що озброєний Козак мав о 14:00 лекцію в будівлі на Целетній вулиці й про всяк випадок евакуювали присутніх. Але стрілець вирушив до філософського факультету.

Що ж стосується обставин загибелі Козака, керівник поліцїі Чехії уточнив, що під час спецоперації між ним і поліцейськими сталась стрілянина. Та, ймовірно, студент загинув від падіння з висоти, а не кулі.

“Поліцейські також застосували зброю, але з тих поранень, які ми поки що бачимо на тілі чоловіка, можна зробити висновок, що він наклав на себе руки. Чи було це також пов’язано зі стріляниною з боку поліцейських, наразі неможливо довести, це покаже лише призначений розтин”, – сказав Кондрашек.

Що було раніше:

 

peredplata