Вояж лідера Китаю Сі Цзіньпіна до Європи триває.

Наш власний кореспондент Ростислав Демчук передає з Брюсселя:
-Після Парижу його чекають у Будапешті і Белграді…
Тристоронні переговори між лідерами Китаю, Франції і ЄС (в особi президентa Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн) були доволі непростими і часами навіть носили напружений характер і гостру риторику.
Не буду вдаватися в подробиці (в України ця тема всеодно мало кого цікавить), тому спробую тезово.
Президент Китаю прагнув від ЄС зменшення санкційного тиску на промисловість та економіку КНР а також не “травити” Китай антисубсидійними розслідуваннями.
Представник ЄС Урсула фон дер Ляєн вказалa Сі Цзіньпіну на недотримання Китаєм ведення чесної міжнародної торгівлі яка спотворює і підриває ринок ЄС. Друге важливе послання Пекіну від ЄС і Франції стосувалось вимог відмовитись від будь-якої підтримки військового потенціалу Росії у її війні проти України.
Урсула фон дер Ляєн наголосила китайському лідеру, що Європа готова використовувати усі інструменти, створені нею за останні кілька років, щоб захистити свою промисловість від недобросовісної конкуренції з боку Китаю і також готова застосовувати санкції до більшої кількості китайських підприємств та трейдерів за їх критичну підтримку військових зусиль Москви.
Господар зустрічі Емануель Макрон більше робив наголос на необхідності відмовитись допомагати Росії у війні проти України. Натомість Париж пообіцяв Китаю інвестиції у машинобудівну і автомобільну промисловість KHP.
Окремо хочу зробити наголос на несподівану ремарку Макрона про те, що Україна потребує НАТО, а НАТО потребує Україну. Макрон також зробив акцент на тому, що торгівля Китаю з Росією та підтримка Росії у війні проти України несе небезпеку для усієї Європи.
Сі Цзиньпін зі свого боку має на меті відновити хороші зв’язки з ЄС. Також він стверджує, що немає надлишкових можливостей і що те, що відбувається між Китаєм і Росією, є просто нормальною торгівлею.
Попереду у Сі Цзиньпіна відвідання Будапешту (переговори про “зелені технології”) і Белграду (вшанування пам`яті розбомбленого 25 років тому посольства КНР авіацією НАТО). А далі будемо бачити.

peredplata

Залишити відповідь