Орест Субтельний – канадський історик українського походження, професор Йоркського університету, доктор філософії (1941-2016).

7 травня 83 роки тому народився Орест Субтельний – видатний канадський історик українського походження, професор Йоркського університету, доктор філософії (1941-2016).
Книжка Ореста Субтельного “Україна: Історія” – науковий бестселер, визнана однією з найвпливовіших книжок, виданих Університетом Торонто за 100 років його існування. Гарвардський університет назвав цю книгу “можливо, найкращим доробком” вченого. Книжку він присвятив українцям, які виїхали з Батьківщини, але ніколи її не забували. Він хотів написати таку історію України, щоб нею зачитувався увесь світ, хоч народився він не на українській землі і навіть жив не тут. Головне – ​він відчував Україну в собі.
Орест Субтельний народився в Кракові. У 1949 р. родина емігрувала до США.
У родині дотримувались українських традицій, розмовляли українською. Майбутній історик ріс у Філадельфії, був активним учасником Пласту.
У 1965 р. здобув ступінь бакалавра у Темпльському університеті, у 1967 р. – ступінь магістра в університеті Північної Кароліни. У 1973 р. захистив у Гарварді докторську дисертацію “Союзники мимоволі: відносини гетьмана Пилипа Орлика з Оттоманською Портою і Кримським ханством”. У 1982 р. переїхав до Канади викладати в Йоркському університеті в Торонто.
Праця “Україна: Історія” Ореста Субтельного вперше опублікована у 1988 р. видавництвом Торонтського університету, принесла автору найбільше визнання.
Орест Субтельний дуже любив футбол і грав за всі університетські команди, де працював чи навчався.
“Виглядав молодшим за свій вік. Статура – легкоатлета, адже любив грати у футбол, Орест ніколи нікого не перебивав. Не сперечався. Якщо був не згодний, промовчував або говорив: “Я дивлюся трішки інакше” чи “Можна на це подивитися з іншого боку”. Про свої особисті проблеми не розповідав.”, – згадував Михайло Слабошпицький.
“Культура, мова, релігія, історія – скільки всього спільного! Якщо брати це все до уваги, українці повинні були б стати росіянами. А вони не стали. Принаймні не всі. Я не можу цього збагнути: були передумови, щоби зникла нація, а вона збереглася.”, – Орест Субтельний.

peredplata

Залишити відповідь