РОАЛД ГОФФМАН -американський хімік, поет, драматург і філософ, лауреат Нобелівської премії.

87 років тому у Золочеві на Львівщині народився РОАЛД ГОФФМАН -американський хімік, поет, драматург і філософ, лауреат Нобелівської премії.
Йому довелося пройти горнило Другої світової та нацистський «трудовий табій» для євреїв, з якого він з матір’ю зміг втекти, а батько залишився і був розстріляний. Потім – переховування, табори для переміщених осіб і зрештою в 1949 році – еміграція до США.
Там він закінчив Колумбійський університет та отримав ступінь доктора хімії у Гарвардському університеті, і невдовзі став відомим вченим-хіміком, професором Корнельського університету та членом низки наукових товариств і академій. Його ім’я позначає кілька наукових теорій, а в 1981 році він спільно з японським ученим Фукуі Кен’іті здобув Нобелівську премією з хімії.
При цьому Роалд Хоффман опублікував 5 поетичних збірок, 114 окремих поем і 3 театральних п’єс. Найвідомішим твором вченого є п’єса «Кисень» (2001), що розповідає про історію відкриття цього елементу. П’єса перекладена 16 мовами й поставлена на багатьох театральних сценах світу.
Прикметно, що Роалд пам’ятає свою історичну батьківщину, навіть відвідував рідне місто на початку 2000х років. А також висловлював підтримку демократичним перетворенням в Україні та суспільному руху до них, зокрема під час подій Євромайдану та Революції Гідності.
На третьому фото – спеціальна марка України, присвячена Р.Гоффману.

peredplata