Українські спортсмени за олімпійські медалі отримають загалом $1,67 млн.

За призові місця на цьогорічних літніх Олімпійських іграх українським спортсменам буде виплачена сума у розмірі 1,67 мільйона доларів.

Це підрахувало «Суспільне».

Раніше президент Національного олімпійського комітету (НОК) Вадим Гутцайт розкрив суми призових, які українські спортсмени можуть отримати за виграні медалі на Олімпійських іграх 2024 року:

  • золота медаль — 125 тисяч доларів;
  • срібло — 100 тисяч доларів;
  • бронза — 80 тисяч доларів.

Так, за підсумками Олімпіади у Парижі Україна має три золота: за командне фехтування (Харлан, Комащук, Кравацька, Бакастова), з легкої атлетики у стрибках у висоту (Магучіх), з боксу у вазі до 80 кг (Хижняк). Вони отримають по 125 тисяч доларів.

По 100 тисяч доларів за срібло мають отримати Парвіз Насібов (греко-римська боротьба), Людмила Лузан та Анастасія Рибачок (обидві — веслування), Ірина Коляденко (вільна боротьба), Сергій Куліш (стрільба), Ілля Ковтун (спортивна гімнастика).

По 80 тисяч доларів призових за бронзу отримають Жан Беленюк (греко-римська боротьба), Ірина Геращенко (стрибки у висоту), Михайло Кохан (метання молота). Фехтувальниця Харлан, крім командної золотої медалі, також здобула й бронзову одиночну.

Так українські спортсмени отримають 1,67 млн доларів призових.

Окрім того, легкоатлетка Ярослава Магучіх отримає ще 50 тисяч у доларовому еквіваленті від міжнародної федерації легкої атлетики (World Athletics), яка запровадила призові за виграш на Олімпіаді.

Олександр Хижняк як олімпійський чемпіон з боксу може додатково отримати 100 тисяч доларів від Міжнародної боксерської асоціації (IBA). Хоча невідомо, чи він прийме їх. IBA втратила статус федерації, яку визнає МОК. А керує нею росіянин Умар Крємльов. Італійська боксерська федерація вже заявила, що не прийматиме призові нього.

Але, як повідомляло ІншеТВ, Хижняк все одно отримає за свою золоту медаль на $80 тис. більше, ніж інші чемпіони – завдяки Усику.

.

peredplata