Дебати: про що говорили Порошенко і Зеленський

У Києві на сцені стадіону “Олімпійський” завершились неофіційні дебати кандидатів на пост президента України Володимира Зеленського і Петра Порошенка.

На початку зустрічі президент Порошенко потиснув руку своєму опонентові.

Зеленський заявив, що голосував у 2014 році за Порошенка, але помилився і тепер сам борется за крісло президента.

“Я сам був за Порошенка. Але ми помилились. Чи міг я тоді уявити, що наше “жити по-новому” буде виживанням, закінчу війну за два тижні – буде Іловайськ і Дебальцево? Чи могли ми уявити, що Революцією Гідності скористаються негідники?”, – заявив Зеленський.

Він заявив, що існує два Порошенка, один з яких гарний оратор, коли включаються камери – спеціаліст в економіці і знається у всьому, а коли камери виключаються – з’являється Петро-2.

“Перший кричить: “Путін, я тобі покажу”, а другий передає через Медведчука привітики в Москву. Один відкриває школу, а другий постійно відкриває магазини “Рошен”. Перший відкриває аж 12 кілометвів нової дороги, а другий закриває справу Насірова. Перший каже, що передає бізнес у сліпий траст, а другий збільшує своїй статки”, – перелічив Зеленський

Окрім того, Зеленський відповів опонентові на його відому претензію, що шоумен – це кіт у мішку.

“Мені здається, краще бути котом у мішку, ніж вовком в овечій шкурі”, – заявив кандидат. Ця фраза викликала крики і свист з боку глядачів.

Водночас Порошенко пояснив, чому “не рубає руки” корупціонерам, про що він раніше обіцяв у одному зі своїх виступів.

“Я не кат і не суддя. Президент створює необхідні умови для справедливого судочинства, створення слідчих органів, для чесного і неупередженого розслідування. І я робив і буду робити все, що від мене залежить”, – заявив Порошенко.

Разом з тим, Порошенко сказав, що жоден із його друзів “не має і не буде мати жодного відношення до корупції”.

Він пообіцяв, що у разі наявності обґрунтованих підозр будь-хто з його знайомих припинить бути для нього другом і сяде у в’язницю.

“Друг це чи партнер – неважливо”, – додав президент.

Відповівши, Порошенко пішов в атаку і задав зустрічне питання – про олігарха Ігоря Коломойського і його можливий зв’язок із Зеленським.

“Ваш партнер, бізнес-партнер … 41 мільйон доларів з рахунків у Приватбанку заплатив вам особисто, на ваші таємні офшорні рахунки. А як Ви йому руку тиснете, і чи йому будете руки рубати?” – поставив він скоріше риторичне питання, на яке не було відповіді, оскільки за регламентом це була відповідь Порошенка на питання Зеленського.

Також Порошенко повідомив, що за 5 років свого президентства зробив більше, ніж було зроблено за чверть століття, а це визнали європейські лідери. Чинний глава держави звинуватив Зеленського у тому, що той “ображав нашу державу, намагався виставити Україну повією своїми жартами”, отримував гроші “російського бюджету, щоб знімати свої фільми, тоді коли країна потребували кожної крихти допомоги”.

“Ми, українці, зберегли державу, зберегли і створили міжнародну солідарність, зробили прорив в ЄС. Мені приємно констатувати, що світові лідери, міжнародні фінансові організації визнали, що за останні 5 років, коли країна була під моїм керівництвом, ми зробили більше, ніж за чверть століття до цього. Це в цей час були ви? В Росії? Знущалися, або вибачалися перед Кадровим?”, – підсумував Порошенко.

Окрім того, обидвоє кандидатів стали на коліна на сцені на знак пошани до родичів загиблих на Донбасі. Це була ініціатива Зеленського, який відповідав на запитання Порошенка щодо ініціативи “стати на коліна перед Путіним”.

Наприкінці дебатів Порошенко закликав Зеленського прийти на дебати, які відбудуться сьогодні ввечері на “Суспільному”. Пізніше кандидати разом зі своїми групами підтримки на сцені виконали гімн України.

peredplata