Митрополит Драбинко: Спроби «реанімувати» Київський патріархат – повернення в ізоляцію

Напередодні ієрархів Київського патріархату було запрошено на спільне богослужіння, куди вони мали прийти поспілкуватися про відновлення патріархату. Втім, єпископат ПЦУ проявив свою свідомість і продемонстрував, що ніхто не хоче повертатися в ізоляцію.

Про це в ефірі інформаційно-аналітичного проекту «Коментарі» на телеканалі ZIK заявив митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр Драбинко.

Він наголосив, що митрополит Епіфаній є главою помісної Православної церкви зі своїми повноваженнями та правами. Відтак, запевняє: не розуміє, про яку залежність говорить почесний патріарх Філарет.

«Усі настоятельські повноваження чітко прописані, і митрополит Епіфаній їх виконує. Звісно, є перешкоди, які здійснюють щодо чинного глави ПЦУ. Якщо б ще не було цих перешкод, мабуть, був би ще активніший розвиток Православної церкви України», – переконаний священнослужитель.

Крім того, він запевнив, що коли б у митрополита Епіфанія були якісь домовленості з кимось, про які б не повідомили єпископів, то сьогодні, коли б вони почали звучати, єпископи б також висловлювали певні умови до участі в Об’єднавчому соборі.

«Ми ж також є учасниками цього Собору. Якщо патріарх Філарет вважає, що щось не було виконано щодо нього, то про це потрібно було говорити на Соборі, а не сьогодні «заднім числом». Якщо б ми знали про якісь додаткові домовленості, невідомо, чи брали б ми участь у Соборі», – наголошує митрополит Олександр.

Він також зазначив, що єпископи ішли не до церкви Філарета, а до Помісної православної церкви, визнаної Вселенським патріархатом.

Крім того, митрополит запевнив, що скандал, який розгорнувся довкола Православної церкви України, не може жодним чином вплинути ні на існування церкви, ні на Томос, який вже підписаний і вручений.

«Ми це бачили по вчорашньому богослужінню, на яке було запрошено ієрархів Київського патріархату, як я розумію, з бажанням проконсультуватися про «реанімацію» патріархату. Однак, єпископат проявив свою свідомість і ми чітко бачимо, що ніхто не хоче повертатися назад в ізоляцію», – заявив церковний діяч.

За його словами, такою ж є і позиція митрополита Епіфанія, який сказав, що повернення до тих структур, які припинили своє існування 15 грудня 2019 року, є неможливим.

«Відповідно, якщо думка єпископату і голови ПЦУ є одностайною, це означає, що від церкви може відділитися лише якась незначна частина. Втім, це жодним чином не ставить під загрозу ні помістність Української церкви, ні її Томос», – резюмував митрополит.

Нагадаємо, почесний патріарх Філарет допустив можливість розколу в новоствореній Православній церкві України й стверджує, що уповноважений скликати собор.


Джоhttps://zik.ua/news/2019/05/15/mytropolyt_drabynko_sproby_reanimuvaty_kyivskyy_patriarhat__povernennya_1572365

peredplata