Верховна Рада збереться на позачергове засідання 30 березня

На порядку денному – зміни до держбюджету через пандемію коронавірусу Covid-19

 

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що його команда ініціює позачергове засідання Верховної Ради на понеділок, 30 березня.

«Ми плануємо, щоб позачергове засідання Верховної Ради відбулося в понеділок, тому що пріоритетні речі – це підготовка ще деяких законопроектів щодо протидії коронавірусній хворобі, через це зміни в бюджеті», – сказав Зеленський увечері в п’ятницю, 27 березня, після засідання фракції «Слуга народу», повідомила агенція «Інтерфакс-Україна».

Президент уточнив, що законопроектів, які повинні розглянути депутати на позачерговому засіданні буде кілька, і запевнив, що це не останній пакет стабілізаційних заходів з протидії епідемії коронавірусної хвороби Covid-19.

Також президент України Володимир Зеленський заявив, що хоче, щоб народні депутати на наступному позачерговому пленарному засіданні розглянули законопроект, який передбачає можливість їхньої дистанційної роботи під час карантину.

«Це буде не останнє позачергове засідання. Хочу, щоб вони ще розглянули можливість працювати дистанційно. Зараз вони опрацюють такий законопроект, він може діяти лише зараз, в умовах коронавірусу. Я думаю, що коли ця хвороба мине, а вона мине, то цей законопроект не буде такий важливий і потрібний», – сказав Зеленський.

Раніше цього дня «Економічна правда» писала, що уряд проситиме депутатів змінити держбюджет, збільшивши його дефіцит до 305 млрд грн або до 6,8% ВВП.

документом пропонується зменшення доходів бюджету на 115,9 млрд грн, або на 10,7%. При цьому зменшення податкових надходжень планується одразу на 139 млрд грн (або на 15%).

Найбільше скорочення – на 45,5 млрд грн – очікується від ПДВ з ввезених на митну територію України товарів. Ще 20,5 млрд грн – за рахунок зменшення рентної плати на видобування природного газу.

Натомість, на 26,7 млрд грн, тобтона 65%, пропонується збільшити обсяг перерахування дивідендів державними підприємствами.

Також уряд пропонує створити в держбюджеті стабілізаційний фонд у розмірі 113,9 млрд грн. Стабілізаційний фонд буде найбільшою нерозподіленою статтею видатків в бюджеті. Ця єдина стаття становитиме 8,8% всіх видатків бюджету.

Також народні депутати можуть розглянути законопроект, який дозволить лікувати хворих на Covid-19 незареєстрованими в Україні медикаментами, які рекомендовані офіційними органами США, країн – членів Європейського Союзу, Великобританії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Китаю та Ізраїлю для лікування коронавірусної хвороби. Відповідний законопроект депутати зареєстрували 27 березня і він вже опрацьовується у профільному комітеті.

https://zaxid.net/news/

peredplata