З вересня планують закрити філософсько-теологічний факультет ЧНУ

Програмісту легше знайти роботу, ніж культурологу чи богослову, каже ректор Роман Петришин.

Рішення про закриття філософсько-теологічного факультету ЧНУ прийняли на Вченій раді Чернівецького національного університету імені Юрію Федьковича.

“Оскільки на цьому факультеті студентів стаціонару є трохи більше 160, то це пряме порушення однієї зі статей ЗУ «Про вищу освіту». Мінімум повинно бути 200 студентів. І наразі ситуація не виглядає такою, що з початку навчального року вони у нас з’являться, – коментує ректор ЧНУ Роман Петришин. – Ми дійшли згоди, як відбуватиметься реформування. З факультету зробимо відділення. Там не буде декану, секретаря, служб, які є на факультеті. І для роботи відділення кількість студентів може бути меншою. І також не є обов’язкою умовою наявність мінімум трьох кафедр (це теж важливий пункт для існування факультету)”.

Всі ці зміни можуть вступити в силу з 1 вересня. А ще за місяць мають написати Положення про відділення, тобто регламент структурної одиниці.

Зараз на факультеті функціонує три кафедри: філософії, культурології, релігієзнавства та теології, соціології, соціального забезпечення та місцевого самоврядування. 

“Ніхто не постраждає: ні викладачі, ні студенти. Ми навіть територіально їх залишаємо тут, де вони є зараз. Студенти, які вчаться, закінчують свої спеціальності. А ті, що вступатимуть (адже абітурієнт обирає не факультет, а спеціальність), вони будуть вчитись, але уже у відділенні.

А раптом якщо і відділення не витримає цих умов, які ми визначимо для існування відділення, – розформуємо і його”, – додав ректор вишу.

За словами Романа Петришина, тенденція в Україні іде до зменшення кількості студентів. За останні 10 років у державі удвічі зменшилась кількість студентів стаціонару. Зрештою, знайти роботу з дипломом програміста у рази легше, ніж з освітою теолога, культуролога чи соціолога.

Джерело: https://acc.cv.ua/news/chernivtsi/programistu-legshe-znayti-robotu-nizh-kulturologu-chi-bogoslovu-rektor-chnu-petrishin-59015?fbclid=IwAR15d3XRlnnHe49dwG51l3g-TrUhefGAQDZL0Q5OZpHnzw_kIehhGxN2F_w. Сайт http://acc.cv.ua/

peredplata