Губернатор Буковини Осачук на 3 місці… ззаду

Зеленський завжди каже, що голова Чернівецької ОДА добре працює. Але чомусь пасе задніх серед колег України. Про це пише  “Деловая столица

 

21 В Осачука загнулася промисловість

Третій рядок знизу в рейтингу зайняв голова Чернівецької ОДА Сергій Осачук (-67 балів). За підсумками першого кварталу Буковина на останньому місці за п’ятьма критеріями.

По-перше, по динаміці експорту товарів і послуг – падіння на 22,6% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року; зокрема, експорт товарів впав на 28,1% (тоді як в середньому по Україні падіння було невеликим – на 0,5% і 0,2% відповідно).

По-друге, за обсягом експорту товарів і послуг – як в абсолютних цифрах ($ 54 млн), так і на душу населення (60 $ / чол., Що в 6 разів нижче середньоукраїнського рівня).

По-третє, за капітальними інвестиціями – знову ж таки, як в абсолютних цифрах (356 млн грн), так і на душу населення (395 грн / чол., Що в 4,65 рази нижче середньоукраїнського показника).

По-четверте, по середньомісячній зарплаті – 8284 грн, що в 1,33 рази менше, ніж в середньому по Україні.

А по-п’яте, по динаміці штатних працівників – їх чисельність скоротилася на 6,2%, тоді як в середньому по Україні – на 1%. Додамо, що на Буковині також високий рівень вимушеної неповної зайнятості. Область в п’ятірці найгірших регіонів за часткою працівників, відправлених у відпустки за свій рахунок (2,3%), і в шістці гірших – за часткою працівників, переведених на неповний робочий тиждень (теж 2,3%).

До цього списку вже додалося ще одне останнє місце – по динаміці промисловості. У першому кварталі Буковина була за цим критерієм в шістці аутсайдерів, допустивши падіння на 7,8%, а за підсумками чотирьох місяців виявилася гірше всіх: падіння досягло 20,3% (тоді як в середньому по Україні промислова продукція скоротилася на 5,1% і 7,9% відповідно). Випуск продукції впав у всіх основних галузях промисловості Буковини: виробництво електроенергії скоротилося на 15%, продукції харчопрому – на 12,8%, пластмасових виробів – на 23%, продукції машинобудування – на 21,8%, виробів з дерева та паперу – на 21, 9%, текстилю та одягу – на 34,2%.

До того ж Буковина на передостанньому місці за динамікою роздрібної торгівлі: в першому кварталі оборот виріс тільки на 0,7%, а за підсумками чотирьох місяців – впав на 9,9% (тоді як в середньому по Україні спостерігалося зростання на 10,6% і 3 , 2% відповідно).

Серед досягнень Буковини відзначимо низький рівень заборгованості по заробітній платі на одного штатного працівника. Втім, тут ситуація погіршується: якщо на 1 січня і на 1 березня область була за цим критерієм найкращою серед усіх регіонів, то до 1 квітня опустилася на одне місце, а до 1 травня – ще на одне.

Як відомо, Буковина найбільшою мірою постраждала від пандемії коронавируса. Згідно з офіційною статистикою Міністерства охорони здоров’я, область лідирує і за кількістю інфікованих, і за кількістю смертей від Covid-19. Однак навряд чи це може розглядатися як виправдовує обставина, якщо оцінювати діяльність Чернівецької ОДА. Швидше за нездатність ОДА запобігти розгулу пандемії слід назвати ще одним провалом голови ОДА Сергія Осачук.

peredplata