Другий тур під загрозою? У Чернівцях чотири партії відкликають понад 400 своїх членів дільниць.

У Чернівцях чотири політичні партії оголосили про відкликання понад 400 своїх членів дільничних виборчих комісій у другому турі виборів міського голови Чернівців.

Про це у коментарі кореспонденту molbuk.ua повідомили у прес-службі Центральної виборчої комісії.

 

Зокрема, повідомляється, що ЦВК отримала інформацію щодо загрози належній організації та проведенню голосування у другому турі виборів 29 листопада 2020 року.

Як зазначили у ЦВК, до Чернівецької міської територіальної виборчої комісії надійшли подання від місцевих організацій політичних партій про дострокове припинення повноважень членів дільничних виборчих комісій, включених до складу комісій від цих організацій.

Так, партія “Батьківщина” заявила про відкликання 216 членів ДВК“Європейська солідарність” – 128 членів, партія “Наш край” – 85 членів, а “Рідне місто” – 15-ти членів дільниць.

Як інформують у ЦВК, у повідомленні зазначено, що до подань не надано заяв осіб про складення повноважень членів дільничних виборчих комісій.
“Такі дії організацій партій можуть створити перешкоди в належній підготовці проведення повторного голосування з виборів міського голови міста Чернівці. Зокрема, за певних обставин можуть виникнути проблеми із: повноважністю засідань дільничних комісій – в зв’язку з відсутністю мінімальної кількості членів комісії,необхідної для проведення засідання; достатністю голосів для ухвалення рішень комісій, належною організацією роботи комісій під час голосування та підрахунку голосів виборців”, – повідомили в прес-службі ЦВК.

Разом з тим, у ЦВК звернули увагу на те, що місцеві організації партій не наділені повноваженнями відкликати кандидатури, подані ними до складу виборчих комісій (звернення від організацій партій можливі лише на підставі особистої заяви члена комісії про складення повноважень або шляхом внесення подання про заміну члена комісії– пункти 1 та 2 частини четвертої статті 208 Виборчого кодексу України);

Також повідомляється, що повноваження членів дільничної виборчої комісії припиняються лише з моменту прийняття відповідного рішення територіальної виборчої комісії про зміни в складі дільничної виборчої комісії. До прийняття такого рішення члени дільничної виборчої комісії зобов’язані виконувати свої обов’язки

Окрім того, неявка на засідання виборчої комісії у день голосування є одноразовим грубим порушенням законодавства про місцеві вибори та підставою для дострокового припинення повноважень члена дільничної виборчої комісії – пункт 9 частини четвертої статті 208 Виборчого кодексу України. Більше того, Кримінальним кодексом України встановлена кримінальна відповідальність, зокрема за ухилення членів виборчих комісій від виконання своїх обов’язків у роботі комісії без поважних причин.

Водночас у ЦВК зауважили, що територіальна виборча комісія зобов’язана встановити підсумки голосування незалежно від кількості виборчих дільниць у відповідному окрузі на яких голосування не було організовано і проведено в день голосування відповідно до вимог Кодексу(частина вісімнадцята статті 255 Виборчого кодексу України).

“Центральна виборча комісія зі свого боку вживає заходів щодо забезпечення належної організації повторного голосування в місті Чернівці та закликає відповідні місцеві організації партій, членів виборчих комісій та інших суб’єктів виборчого процесу максимально відповідально та усвідомлено віднестися до своєї ролі в забезпеченні виборчого процесу. Адже без цього неможливо як забезпечити вираження політичної волі громадян на місцевих виборах в окремому місті, так і рухатися по шляху побудови демократичного суспільства в Україні загалом”, – йдеться у повідомленні прес-служби.

Раніше повідомлялося, що на багатьох виборчих дільницях у Чернівцях бракує членів. На деяких ДВК немає секретарів, голів або заступників. На дільницях заледве назбирується необхідний кворум для роботи ДВК.

peredplata