Поліція зупиняла гостей і направляла в інше село: односельці Миколайчука обурені перенесенням святкових заходів з Чорториї у Брусницю, яку митець не дуже любив.

Людей, туристів, які їхали саме до музею чорторийського зупиняв поліцейський пост і направляв до с. Брусниця, що теж обурило і викликало суперечки.
 
Післясвятковими роздумами про деякі аспекти організацїі святкування ювілею геніального кіномитця поділилася відома чернівецька архітекторка Liolia Vandiuk. Допис вона оприлюднила на своїй сторінці у ФБ
 
Вже два дні Іванове село Чортория, що на Буковині “гуде”. Не так від святкування 80-ти річчю з Дня народження свого славетного земляка Івана Миколайчука, як від шоку, несправедливості та образи… Односельчани, родина Івана натхненно готувались до відзначення 15 червня, проте невідомо за чиєю вказівкою у переддень святкування, голова ОТГ Шемчук В.М. повідомив, що святкові заходи переносяться… у сусіднє село Брусниця. Начебто піклування про людей – весь день буде дощ, завадить проведенню і т.п.
 
Але ж згадаємо, що за 30 років як відзначається Іванів день, ані дощ, ані спека,ані град, ані зміни влад не завдали проводили святеувння саме на садибі Миколайчуків, біля хати, де народився видатний кіноактор Іван Миколайчук! Скільки відомих людей, світочей нації приїжджали у цей день до Чорториї! І Ліна Костенко, і Ніна Матвієнко, актори, режисери Роман Балаян, Лариса Кадочнікова, Леонід Осика, Юрій Гармаш, Богдан Ступка, Юрій Іллєнко і багато, багато інших. Тисячі людей з усіх куточків своїм ходом, без примусу з’їжджались до Чорториї… тут панувала незабутня атмосфера спілкування, згадували Івана, скільки розповідей, зустрічей! Збиралось все село, вітали гостей з гордістю розказували про свого Івана!
 
І ось тепер, чи злякались дощу, чи ще з якихось благих міркувань перенесли заходи у с. Брусницю, до речі , яке Іван Миколайчук не дуже то й полюбляв, бо там завжди місцеві компартійці запопадливо служили радянській владі … Чорторийців обурило те, що ніхто їх не запитав, поза увагою залишили бажання родини , яка з’їхалась до рідної хати у Чорториї, тому вся родина відмовилась їхати до Брусниці. Людей, туристів, які їхали саме до музею чорторийського зупиняв поліцейський пост і направляв до с. Брусниця, що теж обурило і викликало суперечки. “Ми ж їдемо до хати Івана… хочемо туди! він же не в брусницькому клубі народився! ” кричав чоловік у розпалі…
 
Звичайно, заходи в с.Брусниця відбулись і під дощем: співали, танцювали, у наметах грали музикі, були і частування…Аале не було чорторийської аури, того подиху Іванової душі у дивовижному за атмосферою місці- біля старовинної хати , на садибі родини Миколайчуків.
 
А ще у односельців викликає занепокоєння, що цей день святкування народин їхнього Івана, можуть отак перенести чи забрати у Чорториї. Викликає подив за для чого це зробили і при тому так терміново, порушивши вже складену традицію проведення свят з нагоди Дня народження Івана Миколайчука саме у його рідній Чорториї.
 
Громада села хоче, щоби її почули! Свято “на гостини до Івана” мусить залишатись і надалі у ЧОРТОРИЇ!!
 
Фото зі сторінки авторки. 

peredplata