“Via Carpatia-2021″у Криворівні

Мене зацікавили слова Петра Порошенка про українську мову і українські пісні на радіо. (див. з 14 хв.)

Це було підчас Різдвяних свят 2008 року. Я, депутат Чернівецької обласної ради,фРАКЦІЯ “нАША уКРАЇНА”, вирішив перевірити скільки годин мовиться українською мовою на всіх фм- радіо Буковини. Допомогав мені у цьому колега з фракції ВО”Батьківщина” Іван  Ковалюк.

Ситуація виявилася жахливою. Серед всіх радіо тільки БЛИСК-фм мали 7 відсотків пісень українською. іНШІ – по 2-3 відсотки.За увесь різдвяний місяць не прозвучало жодної колядки.

На сесії облради я озвучив цю проблему. Переконав проголосувати звернення до ВРУ щодо українських квот на радіо і телебаченні.

Але тоді почалися якісь незрозумілі рухи довколо цієї проблеми. Тетяна Смолдирєва поспішно зібрала прес-клуб реформ, на який запросила представника  Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення у Чернівецькій області Петра Шегду. І він там спробував засудити мої дії як депутата, журналіста і українця. Колеги-журналісти не зрозуміли тоді, що трапилося і мовчки сприйняли інформації медійних українофобів.

Не сподобалося наше звернення й тодішньому секретарю комітету з питань свободи слова ВРУ Юрію Стецю. Майбутній його колега , журналіст також спробував переконати мене у тому, що в Україні нема “потрібних” радіо пісень. І без російської попси не буде у ЗМІ реклами і т. д.

Пройшов час. Все стало на свої місця. Петро Порошенко згадує саме про ці події (див. відео з 14 хв.).

Але він чомусь скромно мовчить про те, що тоді проти української мови і українських пісень на радіо виступали теперішні його прибічники, члени та активні члени партії “ЕС” , політичні попутники…

peredplata