“Після бою радів і уперше за довгий час закричав”. Рейзлін – про виступ і “бронзу” Олімпіади-2020 .

Український шпажист – про першу в кар’єрі медаль Олімпійських Ігор.

Ігор Рейзлін здобув для України другу медаль Олімпіади-2020. Шпажист виграв “бронзу”, яка стала історичною для України – жодного разу до цього фехтувальники у цій дисципліні не здобували нагород.

Для українського шпажиста Олімпіада в Токіо стала першою у кар’єрі. При тому, що першу нагороду Рейзлін здобув ще 12 років тому – на Універсіаді у Бангкоку, виступаючи у командній шпазі.

Перед змаганнями на Олімпіаді-2020 Рейзлін отримав третій номер посіву. І, на відміну від своїх партнерів по команді – Богдана Нікішина та Романа Свічкаря – пройшов перший раунд.

Хоча у півфіналі українець поступився маловідомому французу Ромену Каннону, у бронзовому фіналі він здолав одного з рейтингових шпажистів Андреа Сантареллі. І завоював дебютну для себе медаль.

Після виступу Рейзлін дав коментар, у якому поділився емоціями від свого виступу. Він наголосив, що давно вже так не радів здобутій нагороді, а також розповів про те, яким чином склалися його сутички у чвертьфіналі, півфіналі і бронзовому фіналі.

  • Про емоції від результату

“Поки не знаю. Після бою радів, навіть уперше за довгий час навіть закричав. Зазвичай я не кричу, бо якщо буду кричати, то сил не залишиться. Одразу після бою радів, зараз – не знаю. Хочеться також команді принести медаль”.

“Після півфіналу дуже сильно засмутився, оскільки хотілося потрапити у фінал. Засмутився і довелося себе ламати, переналаштовуватися, щоб поборотися за “бронзу”. Якби я вийшов на фінал одразу після півфіналу у такому стані, то точно нічого не виграв би”.

  • Про поразку у півфіналі

“У нас [фехтувальників] є таке поняття “Людина потрапила у свій день”. У нього [Каннона] у цей день все горить. Навіть не здивуюся, якщо француз виграє на Олімпіаді, він дуже добре фехтує. Про себе – не можу сказати, що я феєрив чи фантастично фехтував. На тому ж чемпіонаті світу я фехтував значно краще”.

“Інакший стиль Каннона? Французи по-іншому фехтують, в основному колють. Як правило, вони дуже добре рухаються, як цей француз. Коли такі люди потрапляють під потік, з ними дуже важко боротися”.

  • Про суперника у бронзовому фіналі

“Мабуть, це третій бій з ним, попередні рази я програвав. Він дуже сильний боєць, один із лідерів світового рейтингу, так само, як і я призер чемпіонату світу. З ним дуже важко фехтувати, як і з будь-яким італійцем”.

“Не можу сказати, чого я очікував. Коли я почав програвати 0:3, то не здивувався цьому. Я міг вийти уперед з таким рахунком, а потім програти бій. Тут же я почав програвати, але вдалося зрівняти. Тренер, батько дає дуже цінні поради. Я їх намагаюся прислуховуватися, коли виходить, коли ні. Вийшло”.

  • Про першу перемогу в кар’єрі над швейцарцем Хайнцером

“Хайнцер? Як зазвичай, жорсткі зіштовхнення: до уколу, після нього йде у корпус. Нічого нового я для себе не побачив. Крім того, що я у нього жодного разу не вигравав, лише на Олімпіаді”.

  • Про першу олімпійську медаль у 37 років

“Можна навіть у 20 розпочати [фехтуватися] та чогось досягти у нашому виді спорту. Вік, окрім досвіду, жодної ролі не грає. Попередню Олімпіаду виграв 20-річний Пак Сен Йон у 40-річного Імре, у якого досвіду як у дурня фантиків. І медалі Олімпіади у нього були. Але, ведучи в рахунку 14:10, він програв пацану. У нас дуже непередбачуваний вид спорту”.

Що відомо

  • Україна вп’яте поспіль закінчує Олімпіаду з медаллю у фехтуванні. У 2016 році медалі виграли українська команда шаблісток (“срібло”) та Ольга Харлан (особиста шабля).
  • До виступу українських шпажистів з Олімпіади вилетіла єдина представниця у жіночій шпазі Олена Кривицька (поразка у першому раунді).

Читайте також: “Не знаю, що ще сказати”. Українка Кривицька – про програш в першому раунді Олімпіади

  • До Олімпіади-2020 Рейзлін виграв етап Кубка світу в Казані в одиночному турнірі з шпаги. На тому ж турнірі він взяв “срібло” з командою.

Що далі

  • Понеділок, 26 липня. Ольга Харлан (виступи в одиночному турнірі з шаблі)

peredplata