Сценічні костюми Назарія Яремчука та Лідії Ротару

КОНЦЕРТНА СОРОЧКА народного артиста України Назарія Яремчука (1951–1995), у 1970-ті – соліста вокально-інструментального ансамблю «Смерічка»… Це і раритетний експонат, і цінний подарунок, і найголовніше – нев’януча пам’ять.
Коли бачимо на світлинах, у кінокадрах зодягненого в ній нашого славного земляка, незрівняного тенора, красеня «із синіх гір» Назарія Яремчука, милуємось. Бо соковита зелень цієї сорочки – достоту, наче ліси рідної Назарової Вижниччини, а її оздоблення (аплікацією з геометричним орнаментом, вишивкою, різнокольоровим бісером, яскраво-червоними кутасиками) асоціюється з квітковим розмаєм карпатських полонин.
Напевне, так «бачила» і відома художниця-модельєр Алла Дутківська, створюючи «образ» костюма з промовистою назвою «Зачаруй». 2016 року Левко Дутковський, керівник ансамблю, чоловік художниці й товариш співака, збагатив музейну експозицію цим щедрим дарунком.
ПЛАТТЯ концертне солістки ансамблю «Черемош» Лідії Ротару, презентоване музею п’ять років тому його власницею.
Виготовлене плаття знаною майстринею, художницею-модельєром Аллою Дутківською в 1990-ті. Пошиття і оздоблення – в традиційному українському, характерному для буковинських строїв стилі. Білий колір відрізного по талії, покроєного кльошем і декорованого геометричною «гладдю» яскравими червоно-жовто-сріблястими нитками, кольоровими лелітками – усе це надає платтю виразної жіночності та святкового вигляду.
 
 
Леся Колодій, ст. наук. співробітник
Чернівецького обласного краєзнавчого музею

peredplata