Сценічний одяг Сіді Таль

КОНЦЕРТНЕ ПЛАТТЯ, яке належало Сіді Таль (1912–1983) – відомій співачці та акторці травестійного жанру.
У цьому платті Сіді (справжнє ім’я Сореле Біркенталь) виступала на сцені Чернівецької обласної філармонії як провідна акторка єврейського ансамблю, співала в опереті, показувала естрадні номери гебрейською, німецькою, румунською мовами. Для інших ролей, комедійних чи драматичних, звісно ж, були інші костюми. Але це чорне плаття напівприталеного силуету зі строгим коміром-стойкою та уважно продуманим контрастним оздобленням клинцями і двома червоними оксамитовими трояндами – справжня висока класика стилю. Воно засвідчує гарний смак акторки, її вміння правильно розставити наголоси і акценти, в одязі зокрема. Символічно, що саме це вбрання було на Сіді Таль у її концертній програмі «Завжди з вами».
ШАЛЬ, якщо вона концертна, важлива і зовсім не другорядна деталь вбрання. А надто, коли це улюблений аксесуар знаної нашої краянки, співачки та інтерпретаторки, заслуженої артистки УРСР Сіді Таль (1912–1983). Чорно-рожева, прикрашена абстрактним візерунком скляним бісером та лелітками, з вовняними китицями і довга-довга – майже два з половиною метри.
В музей шаль (разом іншими речами) передала Ганна Лейбівна Біркенталь, родичка акторки, справжнє ім’я якої Сореле Біркенталь. Виготовлена наприкінці 1960-х років, ця шаль була актуальною для Сіді Таль впродовж наступних десятиліть, увиразнюючи її сценічний образ. Адже саме у ній легенду чернівецького єврейського театру увічнює пам’ятний барельєф, що на стіні нашої обласної філармонії. Звідси лунали у світи її пісні та оригінальні декламації, записи яких можна за бажання послухати в експозиції ЧОКМ.
Леся Колодій, ст. наук. співробітник
Чернівецького обласного краєзнавчого музею

peredplata