Україна здобула третю “бронзу” на Олімпіаді-2020: її виграли стрільці у змішаному змаганні

Збірна України здобула третю медаль на Олімпійських іграх-2020, знову “бронзову”. Цього разу – у кульовій стрільбі. Медалістами Ігор в Токіо-2020 стали Олена Костевич та Олег Омельчук, які здобули третє місце у змішаному командному змаганні в стрільбі з пневматичного пістолета з 10 метрів.

Змішані командні змагання зі стрільби дебютують в олімпійській програмі саме у Токіо, Україна відібралася лише в змішані змагання з 10 метрів з пневматичного пістолету.

У кваліфікаційних етапах Костевич – Омельчук показали третій результат, поступившись представникам ОКР лише за додатковими показниками. Це означало, що Україна потрапила у бронзовий фінал, де зустрілася з командою Сербії (четверте місце у кваліфікації).

Формат фінальних матчів у цьому виді змагань означає перестрілку одиночними пострілами: обидва члени команди стріляють, їх бали сумуються і зрівнюються з суперниками. Команда, що виграє раунд, отримує два очки. Змагання тривають до моменту, поки одна з команд не набере 16 очок.

Українці програли перший раунд, але тоді виграли три поспіль – 6:2. Після цього серби взяли таймаут, змогли перевернути хід матчу і забрали чотири раунди поспіль – 6:8. На це відреагував тренер українців: таймаут від нього (у кожній команди було по одному).

Цей таймаут став вирішальним: Україна змогла вирватися вперед, створивши собі гандикап у два раунди – 14:10. З першої спроби закрити матч не вдалося (14:12), але з другої – Олена Костевич та Олег Омельчук перестріляли сербів та здобули необхідні два очки – 16:12.

Відповідно, Україна – бронзовий призер у змішаному командному змаганні зі стрільби з 10 метрів (пневматичний пістолет).

Це перша медаль для українських стрільців у Токіо. В особистих змаганнях зі стрільби з пневматичного пістолета з 10 метрів українці двічі були четвертими: Павло Коростильов та Олена Костевич фінішували на цих місцях.

Хто така Олена Костевич та Олег Омельчук

  • Олена Костевич – одна з найдосвідченіших українських спортсменок, тепер уже 4-разова призерка Олімпійських ігор. Вона вигравала “золото” в Афінах-2004, дві “бронзи” у Лондоні-2012 і тепер “бронзу” в Токіо-2020.
  • Олег Омельчук раніше на Олімпіадах показував четвертий (Пекін-2008) та п’ятий (Лондон-2012) результати, це його перша медаль.

Усі медалі України на Олімпіаді-2020

Олена Костевич: «Ця нагорода для нас з Олегом на вагу «золота»
Після бронзового здобутку на арені «Асака» в олімпійському Токіо новоспечена призерка Олімпійських ігор з кульової стрільби прокоментувала пресслужбі Національного олімпійського комітету України свої враження та емоції після здобуття медалі у парі з Олегом Омельчуком.
«Ми довго та наполегливо йшли до цієї нагороди. І сьогодні все ж був нелегкий день – удача змінювала невдачу і навпаки. Олег – великий молодець і ця нагорода для нас дуже цінна. Як золото», – поділилася Олена Костевич.
«Говорили, що прапороносець не може здобути медаль. Я ніколи не вірила в це. Мала за велику честь нести прапор своєї держави й щаслива, що нам вдалося вибороти цю нагороду для країни».
Олена Костевич також розповіла про тих, хто допоміг українському дуету у завоюванні нагороди:
«У першу чергу хочу подякувати своєму партнеру – Олегу Омельчуку, нашим наставникам та команді, яка була поруч на цьому шляху. Надзвичайно вдячні всій Україні, а також моєму рідному Чернігівському краю, за ті всі побажання успіху та слова підтримки, що продовжуємо отримувати тут в Токіо. Дуже запам’яталися настанови нашого видатного спортсмена, Олімпійського чемпіона Сергія Бубки, який кілька днів тому, після моєї «дерев’яної нагороди», порадив не хвилюватися та вірити в себе. Ці слова допомогли у завоюванні цієї бронзи».
Tokyo 2020 Федерація стрільби України
На зображенні може бути: 2 людини та у приміщенні
 
 
 
 

peredplata