“Я сама, абсолютно сама”. Українка Килипко – про Олімпіаду та відсутність тренера.

Українська стрибунка на емоціях розповіла Суспільне Спорт про те, чому показала такий результат.

Марина Килипко виступила на других для себе Олімпійських Іграх. Стрибунка подолала кваліфікацію та показала п’ятий результат у фіналі.

Результат Килипко є найкращим в історії України на Олімпіадах. У 2004 році в Афінах Анжеліка Балаханова розділила шосте місце із результатом 4.40 метри – результат Килипко у Токіо став кращим і за підсумковим місцем, і за висотою, яку подолала стрибунка.

Після виступу у Токіо українська стрибунка дала емоційний коментар Суспільне Спорт, у якому наголосила: була готова виступити краще, але їй завадила відсутність тренера.

Що сказала Марина Килипко після фіналу Олімпіади-2020?

Підготовкою Марини Килипко з початку її кар’єри займався тренер Віктор Шевцов. Він готував її до Олімпіади-2016, а також і до Ігор у Токіо.

На Олімпіаду-2020 особистий тренер стрибунки не відправився. За словами Килипко, упродовж тривалого часу вона говорила з представниками федерації щодо присутності свого тренера на Олімпійських Іграх. Але у підсумку відправилася у Токіо без нього.

“Справа у тому, що підготовка пройшла добре. Гадаю, що усі бачили – я готова стрибати 4.70 метри тут. Зробила все, що від мене залежало. Єдине, що я вважаю – має бути тренер. Це стрибки із жердиною, у кожного індивідуально. І ніхто ніяк не зміг би мені допомогти. Чому тут не було тренера – досі я не почула відповіді ні від кого”.

Стрибунка наголосила: без особистого тренера залишилася не лише вона, але й інша представниця України у стрибках із жердиною Яна Гладійчук. На відміну від Килипко, вона у фінал не пройшла.

“Я просила, говорила – мені треба тренер, що я готова. Якщо брати до уваги чемпіонат України – було видно, що мене “годували сніданками” – потім, потім, усе буде потім. У підсумку я так і не почула, чому немає мого особистого тренера. Добре, не лише я – ще у нас є Яна, друга представниця у жердині на Олімпіаді від нашої команди – знову тренера не беруть. Виходить, що тренер не потрібен для жердини”.

“Чому так відбувається у нашій країні – не знаю. За якими критеріями це все робиться. Просила три рази у сльозах – мені потрібен тренер, візьміть. “Добре, добре, добре”, то той вирішує, то не той вирішує. Мені ніхто не відповів, просто виклали список. Сенсу битися головою об стінку у мене немає”.

Килипко зазначила: навіть без тренера змогла досягти високого результату. Але заасмучена тим, що мала можливість виступити краще, маючи його поруч.

Добре, немає тренера – стала п’ятою. Але могла стрибнути набагато краще. Від себе, що залежало – зробила, далі уже це технічний, індивідуальний вид спорту. Не знаю, що сказати. Чому ти вбиваєш себе, тренуєшся стільки років, стільки вкладуєш у себе, а потім їдеш просто і залишаєшся у секторі одна”.

“Сьогодні вийшла на стрибки, дивлюся на трибуни – жодної души з України. Я сама, абсолютно сама. У всіх тренери сидять, підтримка хоч якась – я одна. Через 30-40 хвилин, нарешті, вирішили прийти. Але це мені вже нічого не дає. Ніхто не знає, як я стрибаю, що мені треба”.

Підводячи підсумки виступу у фіналі, Килипко звернула увагу на те, що їй передусім потрібен був поруч тренер.

“Підтримка дуже велика [від українських уболівальників]. Підтримка мого тренера мені потрібна. І все – більше нічого не треба. Дуже важко бути одною, дуже багато людей підтримують. І хотілося показати високий результат. І дуже задоволена тим, що я – п’ята. Рада, що п’ята, вважаю, що п’яте місце у фіналі Олімпійських Іграх – хороше, високе місце. Але було б усе інакше, тому що тренер знає мене від “А” до “Я”. Ми 15 років разом, і мені дуже сильно його не вистачало”.

Як відреагували у федерації легкої атлетики на заяву Килипко?

Очільник федерації легкої атлетики України Равіль Сафіуллін відповів на емоційне звернення Килипко. У коментарі Tribuna.com він зазначив, що не чув до цього про ці проблеми від неї.

“Не розумію, чому ось цю проблему чую від журналістів, а не від спортсменки, яка представляє федерацію, яку я очолює. До сьогоднішнього дня взагалі нічого не чув про це”, – зазначив Сафіуллін.

Водночас, результат спортсменки він вважає успіхом. Але наголосив: вона до нього не зверталася.

“Слухайте, якби вона до когось звернулася, то звернулася до мене. Це перше. По-друге, вона відібралася [на Олімпіаду] майже у останній момент. А сьогодні зайняла п’яте місце. Послухайте, це просто успіх. Чесно кажучи, не розумію”.

Хто така Марина Килипко?

  • 25-річна українська стрибунка з жердиною, представниця Харківської області.
  • Олімпіада-2020 – друга у кар’єрі Килипко. У Ріо вона показала 14-й результат і не пройшла у фінал.
  • Найкращий результат Килипко на міжнародному рівні – “бронза” на Євро у 2018 році (у приміщенні).
  • Особистий рекорд Килипко у стрибках із жердиною – 4.70 метри. Його вона встановила на чемпіонаті України у 2021 році.

peredplata