Помер відомий професор та громадський діяч з Чернівців, перший голова НРУ на Буковині Олег Панчук.

У Чернівцях на 89-му році життя помер Олег Панчук – відомий український вчений, хімік, доктор хімічних наук, професор.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив педагог ЧНУ Юрій Халавка, пише МБ.

“Сьогодні на 89 році життя помер Олег Ельпідефорович Панчук – один з фундаторів національного руху 90-х років на Буковині, відомий громадський діяч, доктор хімічних наук, професор. Колектив кафедри загальної хімії та хімічного матеріалознавства та всі буковинські хіміки висловлюють щирі співчуття родині, близьким та колегам з приводу непоправної втрати”, – написав Халавка.

Довідка

Олег Ельпідефорович Панчук народився 17 липня 1932 року в місті Чернівцях у родині службовця.

У 1954 році закінчив з відзнакою хімічний факультет Чернівецького державного університету. Того ж року поступив на аспірантуру, де під керівництвом професора А. В. Памфілова у 1958 році захистив кандидатську дисертацію на тему “Вплив нафталінсульфокислот на блиск електролітичних шарів нікелю”.

Працював науковим співробітником, у 1961 році став асистентом, у 1964 році — доцентом кафедри неорганічної хімії Чернівецького університету. У 1988 році захистив докторську дисертацію на тему “Спрямоване легування CdTe”. Того ж року був обраний завідувачем кафедри неорганічної хімії Чернівецького університету.

З 1989 по 1997 рік обіймав посаду декана хімічного факультету.

Почесний Голова Товариства “Український Народний Дім у Чернівцях”.

Олег Панчук був двоюрідним онуком Ольги Кобилянської. Його мати — прийомна донька та племінниця О. Кобилянської — Галина-Олена (по чоловікові Панчук). Батько, Ельпідефор Панчук, був першим директором Літературного музею О. Кобилянської.

peredplata