Побратими, мати та син підтвердили особу розстріляного бійця

Мати, син Михайло та військовослужбовці підтвердили, що розстріляним військовослужбовцем є Олександр Мацієвський, боєць 163 батальйону 119 окрема бригада ТрО Чернігівської області. Про це сказано у повідомленні Регіонального управління Сил ТрО “Північ” Збройних Сил України у середу, 8 березня.

“6 березня 2023 року у мережі були оприлюднені чергові докази російських військових злочинів.  Вся Україна побачила страту українського воїна, бійця 163 батальйону 119 окрема бригада ТрО Чернігівської області. Відео героїчної загибелі Олександра Мацієвського за добу стало вірусним і нікого не залишило байдужим”, – сказано у повідомленні.

30 грудня 2022 рок на околицях Соледару він і ще четверо військовослужбовців прийняли бій з переважаючими силами противника, а приблизно о 12-й годині візуальний контакт і зв’язок з ними зник. Підкріплення не змогло прорватися до місця їхньої позиції через безперервний мінометний обстріл та щільний вогонь зі стрілецької зброї. Подробиці того бою та як Олександр потрапив у полон невідомо, а мати Олександра, його син Михайло і військовослужбовці його підрозділу впізнали побратима на тих кадрах. 

Фото: facebook/RDTerritorialDefenseForcesNorth

Після обміну тілами 14 лютого 2023 року у Ніжині відбулося поховання бійця.

Народився герой 10 травня 1980 року у Молдові, куди за розподіленням була направлена його мати, Парасковія Михайлівна. Вона працювала технологом на Кишинівській взуттєвій фабриці. Там майбутній військовий закінчив середню школу та електротехнічний коледж, після чого родина повернулася до Ніжина. До лютого 2022 року Олександр працював за фахом, вже з першого дня повномасштабної агресії пішов до Ніжинського ТЦК та СП, але не зміг потрапити до війська. Він допомагав робити укріплення, чатував на блок-посту, готував пляшки з запалювальною сумішшю і наполегливо знов звертався до збірного пункту. 11 березня його було зараховано  до Ніжинського батальйону територіальної оборони. Олександр вчився військової справи, його призначили снайпером.

“У грудні, коли батальйон збирався вирушати  на схід, Олександр не сказав мамі, що він поїде у зону активних бойових дій, дуже не хотів що б вона хвилювалася. Коли він  прощався з мамою, то подякував їй за те, що вона його народила. 29 грудня він зателефонував  мамі, це була їх остання розмова. Після слів Сашка, “Мама, я ніколи не здамся у полон!” Парасковія Михайлівна  зрозуміла, син на фронті”, – сказано у повідомленні.

Як повідомляли Українські Новини, 7 березня у повідомленні Сухопутних військ Збройних сил України було сказано, що, за попередніми даними, російські вбивці розстріляли військовослужбовця 30-ї окремої механізованої бригади Тимофія Шадуру. 

6 березня керівник Офісу Президента Андрій Єрмак опублікував відео, на якому двоє російських військових розстрілюють українського бійця за фразу “Слава Україні”.

Головне слідче управління Служби безпеки України (СБУ) почало розслідування за фактом розстрілу російськими військовими беззбройного полоненого військовослужбовця ЗСУ.

Джерело: УНН

peredplata