Хто отримає статус учасника бойових дій у зоні АТО

Кабінет міністрів України затвердив порядок надання статусу учасника бойових дій для осіб, які брали участь у антитерористичній операції.

У відповідності до постанови №413 від 20 серпня 2014 року, статус учасника бойових дій надається військовослужбовцям (резервістам, військовозобов\’язаним) та працівникам, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і брали безпосередню участь в АТО, забезпеченні її проведення та перебували безпосередньо в районах проведення АТО:

– Збройних Сил, Національної гвардії, Держприкордонслужби та МВС;

– Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки, Управління державної охорони, Державної пенітенціарної служби та Державної служби України з надзвичайних ситуацій;

– Держспецтрансслужби, Держспецзв\’язку;

– військових формувань.

Окрім того, статус учасника бойових у зоні АТО надається працівникам підприємств, установ та організацій, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення.

При цьому район проведення АТО та терміни її проведення визначається Антитерористичним центром при СБУ.

Слід зазначити, що підставою для надання особам статусу учасника бойових дій є документи про безпосереднє залучення до виконання завдань АТО, а рішення про надання статусу учасника бойових дій приймається спеціальною міжвідомчою комісією. А для учасників АТО буде створений спеціальний єдиний реєстр.

Нагадаємо, що Яценюк обіцяє запустити держслужбу з питань бійців АТО за американським зразком.
ТСН

peredplata