Реваншу регіоналів на Буковині не буде

Так написала у газеті «Час» депутат Чернівецької обласної ради Ольга Кобевко більше року тому. І її підтримали суди області.

Спочатку Шевченківський суд Чернівців відмовив вчорашнім регіоналам а теперішнім опоблоківцям Тулику, Павелу і Болтунову, які намагалися це твердження спростувати і заперечити. А днями колегія суддів Апеляційного суду погодилася з твердженням Ольги Кобевко і відмовила в апеляції позивачам.

– Ця перемога була би неможлива без професійної і філігранної роботи чудових адвокатів Валентини Софяк і Тетяни Рудницької, – написав у ФБ журналіст Юрій Чорней.- Вітаю колег з перемогою!

І він має рацію. Нас захищали одні із кращих адвокатів. Разом з газетою та депутатом ці адвокати захистили свободу слова на Буковині. Вони довели, що наша держава міцна і може дати відсіч будь-яким проявам сепаратизму.

Павел, Тулик та Болтунов подали два позови до Шевченківського суду. Один – до О. Кобевко  з вимогою спростувати інформацію, яку вона оголосила  на сесії Чернівецької обласної ради. Тоді депутат застерігала буковинців від спроби реваншу регіоналів в області. Також вона звернулася до правоохоронців, СБУ, прокурора відповідно і терміново відреагувати на сепаратизм.

Другий позов – до О.Кобевко та газети «Час» про спростування інформації, висвітленої в статті «Реваншу регіоналів на Буковині не буде!».

Більше року тривали судові засідання за позовом колишніх регіоналів, а нинішніх опоблоківців до депутата Ольги Кобевко та редакції газети «Час.  Позивачі в різний спосіб затягували розгляд даних справ.

Суддя Шевченківського районного суду Семенко О.В. залишив позов Тулика, Павела та Болтунова до О.Кобевко без розгляду, так як останні    безпричинно не з’являлись в судові засідання. Це рішення вони не оскаржували.

Інший суддя  – Ярема Л.В. винесла  правильне та правдиве рішення, в якому відмовила позивачам. Під час судових розглядів  вони вели активну оббріхувальну кампанію у ФБ, зводили наклепи на депутата, на газету і на адвокатів, котрі представляли інтереси відповідачів. Це була брудна і негідна поведінка брудних і дрібних політиків.

Що й говорити, коли навіть на суді, відповідаючи на запитання свого представника, Тулик, голова парторганізації «Опозиційний блок» сам себе обізвав «тутешнім виродком». Зробив це, так би мовити, за Фрейдом. Бо у статті не йшлося конкретно про нього чи когось із «Опозиційного блоку». Там говорилося у загальних тонах. Зокрема, Ольга Кобевко написала: «Останнім часом провокатори з Москви і тутешні виродки хочуть дестабілізувати ситуацію на Буковині». Про Тулика, чи Павела, чи Болтунова жодним словом не згадувала. І ніяких натяків на них конкретно не було.  Але, напевне, вони такі й є, якщо самі себе такими вважають.

Після програшу суду першої інстанції, ці політики подали апеляцію. І знову почали затягувати процес. Знаходили причини не з’являтися до суду. А згодом їхні представники заявили, що Позивачі  не змогли вчасно оплатити експертизу, так як їм складно було  зібрати 14000 грн. (вартість експертного висновку).

Раніше ми писали про те, що якийсь Дмитро Павел недавно ввіз на територію України з Румунії не менше 5 дороговартісних автівок. Хоч цей Павел це заперечує, вважає, що мова йде не про нього, а про якогось іншого Павела, який має румунський паспорт. Але підозра все ж таки залишається.

Інший позивач Болтунов помічений на вулицях Чернівців у дороговартісному джипі.

А декларація Тулика взагалі спростувала твердження про бідність цих опоблоківців. Ось, що там знайшли:

Тулик з дружиною готівкою вдома тримають дуже великі суми грошей (про їх походження нехай правоохоронні органи та НАБУ опитають – П.К.). Зокрема, сам Тулик має 600 000 гривень. Його дружина – 400 000 грн. Разом мають 1 000 000 (як славнозвісний персонаж «Золотого теляти» – Корейко).

Далі дружина тримає у руках 50 000 євро (це більше 1 500 000 грн.) і 10 000 доларів США – 270 000 грн. І сам Тулик має 48 000 доларів США – майже 1 300 000 грн. Разом вдома вони тримають майже 5 млн. гривень. І не бояться ні прокурора, ані бандитів.

Сам Тулик зазначив про себе, як про народного засідателя у Шевченківському суді. У тому, де програв дві справи проти Ольги Кобевко та газети «Час».

На суді, коли адвокати говорили про злиденність позивачів-регіоналів, журналісти вирішили зібрати кошти для того, аби купити їм їжі. Щоби, не дай Боже, з голоду не померли. Хоча дивлячись на життєрадісні обличчя політиків, не дуже віриш сказаному ними. А коли побачили декларацію Тулика, то взагалі відмовилися від збору грошей для голодуючих опоблоківців.

Колегія Чернівецького обласного Апеляційного суду детально розібралася у справі, скрупульозно вивчала документи і свідчення, заслухала сторони і, знову ж таки, прийняла правильне рішення: відмовити у задоволенні апеляційної скарги.

Зараз колишні регіонали погрожують зі всіх сторін, що вони подадуть касацію. Але їхні погрози – це мильні бульки. Бо мудрі українські люди не допустять реваншу тих, хто винуватий у війні на Донбасі, в анексії Криму і надалі прагне дестабілізувати ситуацію в Україні та на Буковині.

Виступаючи на суді у дебатах адвокат Валентина Софяк зауважила, що Ольга Кобевко і газета «Час» не тільки порушили актуальну тему для суспільства і держави, а й депутат звернулася до правоохоронців, СБУ, прокурора, аби вони також дали справедливу оцінку діяльності різних «тутешніх виродків».

  • На сесії облради сидять начальники поліції, СБУ, прокурор області, пише Ольга Кобевко. Вони бачать ці провокації, – говорила адвокат Софяк. – Вони знають провокаторів. Але не завжди вчасно реагують. Краще швидко і жорстко відреагувати на провокації сьогодні, ніж потім всім буковинцям роками ховатися у бомбосховищах від російських „градів”. І вона звернулася до цих керівників з проханням викорінювати сепаратизм з нашого життя, аби під їхніми ногами «земля буковинська горіла щодня і щогодини»… Ольга Кобевко, як ніхто знала, про що говорить. Бо сама побувала не раз і не два у самому пеклі на Донбасі. На «нульовці» провела 123 дні. Там як лікар рятувала поранених українських воїнів. Вона бачила зло, яке несуть подібні «шатуни» для України. І тому відверто та сміливо звернулася до всіх буковинців, аби берегли мир у домі і нікому не дозволяли  розхитувати ситуацію.

Захистивши свободу слова, право на висвітлення своєї думки адвокати Софяк та Рудницька у судах довели, що наша країна й нині на порозі великих небезпек, які готує їй Путін зі своєю клікою. На нашу думку, резонанс, який викликав цей судовий процес, також засвідчує, що в Україні досі присутні агенти впливу, «шатуни» і сепаратисти, котрі у будь-який момент можуть дестабілізувати ситуацію не тільки в одній області, а й у державі загалом. Вони переступають межі не тільки порядності, людяності, моралі а й закону.

На щастя, на Буковині працюють  в основному досвідчені і порядні судді, котрі, незважаючи ні на які впливи чи політичні течії, міцно стоять на сторожі Українських Законів. І готові ці Закони захищати всіма доступними їм засобами.

Ми собі тільки могли уявити, які методи застосовували опоненти з «Опозиційного блоку», які важелі та ресурси були задіяні для одержання потрібного їм результату! Не вийшло! Не допоміг їм ні Льовочкін з «Інтером», котрі спробували зганьбити депутата обласної ради, коли звинуватили Ольгу Кобевко у побитті Тулика. Нібито ця тендітна жінка могла так побити важчого за центнер опоблоківця, що він лежав у лікарні зі «струсом мозку».

Також народний депутат від «Опоблоку» Михайло Папієв у часи засідань судів не покидав область. І це їм не допомогло. Бо правда сильніша за всіх неправдивих регіоналів. Вони далі продовжують погрожувати депутатові та газеті «Час» касаційними скаргами. Але їхніх погроз уже ніхто не боїться.

І, насамкінець, ми ще раз звертаємо увагу правоохоронців області, СБУ, прокурора на провокативну діяльність партій і політиків, котрі більше зла хочуть Україні, ніж добра.

Будь-які злі наміри їхні треба знищувати на корені. Аби не було пізно і не повторювався Донбас у нас.

Петро Кобевко

 

peredplata