З 1 по 6 травня на території України – переважно тепла погода, подекуди із короткочасними дощами

З 1 по 6 травня на території України – переважно тепла погода, подекуди із короткочасними дощамиУ більшості регіонів України досягнуто найвищих показників рівнів води у річках. На Прип’яті 26-28 квітня вже сформувався і пішов на спад максимум водопілля (його висота перевищила середні багаторічні значення на 1,4 м).

«Наразі розвиток водопілля продовжується у басейні верхнього Дніпра та на Десні. Утворюється його максимум вище Київського водосховища. Така ж ситуація на Десні у межах Чернігівської і Київської областей. Рівень води на Дніпрі станом на 08:00 29 квітня дорівнював 583 см над нулем поста. На решті річок водні шари знижуються з добовою інтенсивністю 1-20 см», – розповів під час брифінгу заступник директора Гідрометеорологічного центру Прокопенко Анатолій Леонідович.

За його словами, ріст водопілля на Дніпрі у Чернігівській області ще триватиме до 5 травня. Шар води на заплаві тут може сягати 2,2 м. На Десні об’єм води у межах Чернігівщини ростиме до середини травня, а в Київській області – до 25 травня. На території Київщини очікується перевищення небезпечних відміток на 30 см, а на Чернігівщині – 30-1,7 м.

На Дунаї, у зв’язку з нагонними східними вітрами, зберігаються небезпечні позначки початкового затоплення понижених ділянок міста Вилкове. Сьогодні рівень перевищення становить 4 см.
29 квітня, у зв’язку з тим, що зараз територією України проходить атмосферний фронт, невеликі опади імовірні у південних, східних областях та на Дніпропетровщині. Очікуються пориви вітру 7-12 м/с, місцями 15-20 м/с. Температура повітря вдень +17…+22 °С, на півдні і Закарпатті +24…+28 °С, на Чернігівщині, Сумщині +14…+17 °С.

30 квітня – без опадів. Короткочасні дощі можливі у Волинській, Рівненській областях та на крайній півночі. Уночі стовпчики термометрів показуватимуть +9…+14 °С, удень +23…+28 °С. Дещо тепліше, + 31 °С, буде на Закарпатті і Прикарпатті. На узбережжях морів +20…+25 °С.

1-2 травня територією країни проходитиме атмосферний фронт, що зумовить 1 травня опади в західних та північних, 2 травня – у північних, центральних та східних областях. При переміщенні атмосферного фронту можливі грози та шквалисті пориви вітру до 15-20 м/с. Температура повітря вночі 1 травня +10…+16 °С, удень +24…+30 °С, 2 травня у північній частині температура повітря знизиться до +4…+10 °С, удень – до +17…+23 °С. На півдні та південному-сході +23…+28 °С.

3-4 травня на території України, переважно, без опадів; уночі +5…+11 °С, вдень +11…+24 °С. На півдні і Закарпатті +10…+16 °С, удень +23…+28 °С.

5-6 травня проходження чергового атмосферного фронту зумовить 5 травня невеликі дощі в західних, північних областях і, можливо, на Вінниччині. А 6 травня зона опадів переміститься на центральні і, частково, південні області. Температура повітря вночі сягатиме +10…+15 °С, на заході +6…+12 °С, удень +23…+29 °С, на заході – до +24 °С.

«Зараз на більшій території України спостерігається завершення весняного водопілля і перехід до підвищення пожежної небезпеки. Український Гідрометцентр і ДСНС України закликає громадян бути пильними та обережними у поводженні з вогнем, адже суха тепла погода у поєднанні із сильними поривами вітру – найкращий друг вогняної стихії», – наголосив представник Гідрометцентру.

Про це повідомляє Державна служба України з надзвичайних ситуацій.

peredplata