10 заповідей при укладанні договорів з Чернівціобленерго

10 заповідей при укладанні договорів з ЧернівціобленергоРекомендації споживачам щодо укладання Договору про користування електричною енергією. Перш за все ви маєте пам’ятати, що оскільки ви не вперше під’єднуєтесь до електромережі, то між вами і електропостачальною організацією вже існує договір. Цивільним кодексом України не забороняється переукладання договорів, якщо до цієї необхідності і згоди дійшли контрагенти, простішою мовою постачальник і споживач.

У випадку, якщо ви вперше під’єднуєтесь до електромережі, або якщо ви вирішили підписати запропонований постачальником договір, найперше, на що маєте звернути увагу:

1. Предмет договору, в цьому пункті зазначається потужність (кВт) електроустановок Споживача, тобто потужність ваших електроприладів. Для того, щоб правильно вирахувати потужність (кВт), вам необхідно вирахувати, шляхом додавання, потужність всіх наявних у вас електроприладів (пральна машина, електрочайник, мікрохвильова піч, електродуховка, холодильник, електролампочки, праска, електробритва, електродриль, паяльник, у сільській місцевості – січкарня, доїльний апарат та інші можливі прилади), які допомагають вам у повсякденному житті і які ви за необхідності зможете використовувати одночасно.

2. Практично на всіх електроприладах, електромоторах вказана їх потужність (кВт). Окрім цього, мабуть у вас є плани для придбання нових чи інших електроприладів та установок. Це також потрібно врахувати під час підрахунків і тільки тоді вписати своєю рукою цифри потужності (кВт) у Договорі.

3. Визначтеся з питанням своїх прав і обов’язків щодо узгодження з постачальником нових підключень чи переобладнання внутрішньої електропроводки, таке узгодження в перспективі може стати бюрократичним, а відповідно і платним, чи готові ви нести додаткові витрати?

4. Зверніть увагу на Права і обов’язки Постачальника, особливо в частині встановлення технічних засобів, які обмежують постачання електроенергії споживачу. Таке обмеження для споживача буде залежати від того, яка потужність буде вказана вами у п.1 Договору. У випадку встановлення таких засобів ви не взмозі будете повноцінно користуватись електроприладами. При перевищенні потужності (одночасне використання кількох електроприладів) технічний засіб буде працювати на роз’єднання з електромережею постачальника. Подальше під’єднання, на мою думку, може стати платною послугою. Чи готові ви нести додаткові витрати?

5. Також обов’язково зверніть увагу на пункт Умови та порядок оплати, постачальник електроенергії пропонує здійснювати проплату до 10 числа наступного місяця. Визначте для вас зручний час для здійснення проплат за використану електроенергію, з урахуванням інших комунальних платежів, щоб не витрачати свій дорогоцінний час у вистоюванні в чергах у пунктах прийому комунальних платежів.

6. Що стосується зняття показників лічильника, пам’ятайте, як зазначено в правилах користування електричною енергією, там вказано календарний місяць і ніяке інше число місяця, тобто коли закінчується місяць, а відповідно починається новий, тоді ви вправі самі знімати показники лічильника і проплачувати за фактично використану електроенергію, для цього не обов’язково книжки чи якісь інші папірці, яких постачальник чомусь називає платіжним документом.

7. Крім вище викладеного, зверніть увагу на те, що в пункті відповідальності сторін постачальник електричної енергії пропонує свій типовий бланк акту (вивчайте уважно!) у разі порушень Постачальником умов Договору. В цій ситуації можу висловитись тільки так: «законы писаны, а времен и случав нет». Як можна придумати акт на всі випадки, мені у всякому разі не зрозуміло.

8. Якщо ви вже підписали договір і вам при підписанні вказати певну потужність рекомендували представники постачальника, чи умови договору вас не влаштовують, чи це відбулося в інший спосіб, ви вправі звернутись в інспекцію захисту прав споживачів з письмовою заявою. Допомогти скласти таку заяву зможуть представники Чернівецької обласної правозахисної громадської організації „Європейський рух”.

9. Пам’ятайте, що згідно чинного законодавства України, електропостачальна організація не вправі вам відмовляти у підключенні до електромережі.

10. Бажано при укладанні договорів не звертатись до контрагента, чи його представників, а залучати допомогу сторонніх, юриста чи іншу не зацікавлену особу, або скористатися безкоштовною консультацією Чернівецької обласної правозахисної громадської організації „Європейський рух” т. (050)6758118.

Голова Чернівецької обласної
громадської організації „Європейський рух” Володимир Вакарюк

peredplata