Земельні конфлікти на Хотинщині

Земельні конфлікти на Хотинщині   До редакції газети «Час» звернулось дев’ятеро мешканців села Каплівка Хотинського району (Анатолій та Зиновія Ткач, Надія Дудка, Валерій, Любов, Анатолій Веренчанські, Олег Рибак, Галина Рибарчук, Лілія Алажій) із заявою про те, що директор ПП «Слава» Іван Сухар під прикриттям свого батька, заступника голови Хотинської РДА Анатолія Сухара («Час» писав про те, як він зламав техніку землеміру, який прийшов відміряти земельну ділянку в натурі одному зі скаржників), захопив їхні земельні ділянки і перешкоджає їх обробляти.

Вони стверджують, що жодних договорів оренди з підприємством (яке колись очолював заступник голови РДА) не підписували, а на тих договорах, які представляє орендар, підписи підроблені (зокрема, є висновок експерта-криміналіста, що підпис на договорі зі справжнім підписом Лілії Алажій має роз-біжності). Каплівчани переконані, що синові в його справах допомагає батько.

— До цієї справи не маю жодного відношення, — стверджує заступник голови РДА Анатолій Сухар. – Якщо є порушення в діяльності підприємства сина, я втручатись і використовувати свої повноваження не буду.

— У 2008 році зі скаржниками були укладені та відповідно зареєстровані договори оренди на 10 років, люди отримували виплати, — розповідає директор ПП «Слава» Іван Сухар. – Але в районі з’явився інший підприємець, який хоче ці земельні ділянки взяти собі в оренду. Проблеми з орендодавцями розпочались минулого року. Вони хочуть поле «розірвати», щоб я не міг його обробляти. Я наразі орендую 1300 га землі у більш як 1100 пайовиків. А проблеми виникли тільки з цими дев’ятьма. Щодо підписів, то люди брали вичитувати договори додому, і підписували дружина за чоловіка, дочка за батька тощо. Тепер же кажуть, що не підписували. Взагалі, це є цивільно-правові відносини. І проблеми вирішуються циві-лізовано та мирно. Але вони пишуть заяви до правоохоронних органів. Тому я мушу теж писати, що вони самовільно займають землю, і вимагати притягнути їх до відповідальності. Я пропонував їм ділянки в іншому місці, вони відмовились. Спір же розв’язується у судовому порядку. Наразі з однією скаржницею ми судимось.

Так, дійсно, вже рік тривають судові процеси. Лілія Алажій переконана, що суд затягують, бо є зв’язки. Та й її звернення до правоохоронних органів не дали жодного результату.
Тим часом скаржники вже написали заяви про злочин до прокуратури. Ніякого іншого підприємця немає. Вони хочуть самостійно обробляти свою землю.
— Згідно з новим Кримінально-процесуальним кодексом, наша підслідність – це злочини, до яких причетні держслужбовці 1-3 категорії, та злочини, здійснені працівниками міліції, — повідомляє прокурор Хотинського району Володимир Денис. – Тому звернення перелічених громадян направлені до Хотинського РВ УМВС в Чернівецькій області. Вони внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань, проводиться розслідування викладених в заяві фактів.
Надія ВІРНА

peredplata