У Чернівецькій області металодетектором перевірили кожного учасника тестування з хімії

У Чернівецькій області металодетектором перевірили кожного учасника тестування з хімії3 червня стартувало зовнішнє незалежне оцінювання навчальних досягнень випускників загальноосвітніх навчальних закладів. Першим предметом тестування стала хімія. На території Чернівецької області діяло 4 пункти тестування (всі в місті Чернівці), на кожному з яких працювали спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА. Загалом 3 червня її представники були присутніми у 14 областях України, на 71 пункті тестування.

Загалом, спостерігачі оцінюють перший день тестування як якісно організований, без суттєвих порушень зі сторони персоналу пунктів тестування. Крім того, організація не зафіксувала жодного випадку пошкодження чи розкриття контейнерів з тестовими матеріалами до початку тестування. Разом з тим, незважаючи на невелику кількість пунктів тестування з хімії, спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА зафіксували випадки недопущення на пункти тестування (через відсутність Сертифікату та оригіналу документа, що посвідчує особу). Прикро, що а ні батьки, а ні самі учасники не здогадалися перевірити комплект необхідних документів заздалегідь. Випадків позбавлення учасників права проходження ЗНО через порушення учасниками процедури у Чернівецькій області не зафіксовано.

Очевидно, що сприяла дотриманню процедур ЗНО, однак могла позбавити учасники подальшої участі у тестуванні, нова процедура застосування металодетекторів. На відміну від минулорічної практики, коли використання металодетекторів у пунктах тестування не було належним чином врегульоване, а тому й не сприяло забезпеченню дотримання процедур зовнішнього незалежного оцінювання, цьогоріч Український центр оцінювання якості освіти визначив окремий порядок застосування таких пристроїв. Нагадаємо, що попри обіцянки в минулому році метелодетектори на пунктах тестування в Чернівецькій області так і не були застосовані. У цьому році у Чернівецькій області металодетектором перевірили кожного учасника тестування з хімії.

Зокрема, було введено поняття «технологічної перерви», яка оголошується в аудиторії під час роботи абітурієнта над тестовими завданнями. Саме тоді представники Державної служби охорони можуть використати металодетектори для контролю за дотриманням правил та процедур проходження ЗНО учасниками тестування. Час, відведений на таку перерву, додається до загального часу роботи над завданнями.

У більшості регіонів України, де були присутні спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА (Івано-Франківська область, Харківська, Луганській, Львівська, Рівненська, Волинській, Миколаївська, Чернівецька, Вінницька, Черкаська, Дніпропетровська, Закарпатська, а також м. Київ) металодетектори застосовувалися за визначеною процедурою та принесли очікуваний результат.

І якщо в Чернівецькій області цього разу обійшлося без порушень з боку учасників, то в інших регіонах під час технологічної перерви за допомогою металодетектора в учасників тестування таки було виявлено мобільні телефони. Такі абітурієнти позбавлялися права подальшої роботи над тестовими завданнями і змушені були залишити пункт тестування. Так, за даними спостерігачів від ОПОРИ у Харківській області за порушення правил проходження ЗНО 5 абітурієнтів залишили приміщення тестування завчасно, у Львівській – 2, у Рівненській – 1, у Вінницькій – 2, Миколаївській – 3, Черкаській – 1, Закарпатській – 1, Дніпропетровській – 3, м. Києві – 8. Звертаємо увагу на те, що учасники позбавлялися права подальшої роботи над тестовими завданнями навіть тоді, коли мобільні телефони були вимкнені. Жодного порушника процедури ЗНО не було виявлено за допомогою металодетектора у Івано-Франківській, Чернівецькій, Волинській та областях.

Що стосується класичних способів підвищити оцінку: списування, використання шпаргалок, консультації у сусідів, то на Чернівецьких пунктах тестування такі випадки зафіксованими не були.

Щодо роботи персоналу пунктів тестування, то спостерігачі загалом позитивно оцінюють підготовку інструкторів, які безпосередньо проводили тестування, також акцентують на достатньому рівні компетентності уповноважених та відповідальних за пункти тестування. Щодо зауважень, то вони в першу чергу стосуються часом неналежного супроводу учасників черговими до виходу чи інших рекреаційних зон.

Звертаємо увагу:

1. Якщо абітурієнт з Чернівецької області загубив або досі не отримав Сертифікат, який є обов’язковим документом для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні, а пізніше – необхідним для вступу до вищого навчального закладу, радимо звернутися до Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти (http://www.test.if.ua/) для отримання дублікату.

2. Наявність в учасника під час роботи над тестом мобільного телефону, плеєрів, навушників чи інших технічних засобів зв’язку, фіксації чи передачі інформації є підставою для позбавлення абітурієнта права подальшої роботи над завданням.

3. Якщо абітурієнт виявив порушення процедури проведення ЗНО, що може негативно вплинути на його результат, то він має право не покидаючи пункт тестування подати Уповноваженій особі апеляційну заяву.

За консультаціями щодо процедур проведення зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень осіб, які виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів України для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, бакалавра (спеціаліста, магістра медичного та ветеринарно-медичного спрямувань), радимо звертатися за телефоном гарячої лінії Громадянської мережі ОПОРА – 044 222 57 27.

Детальніше: Сорочан Григорій, регіональний координатор кампанії громадського спостереження за ЗНО в Чернівецькій області, g.sorochan@opora.org.ua, 063 628 67 72

peredplata