Чернівчани обурені бездіяльністю комунальників

Чернівчани обурені бездіяльністю комунальниківДо редакції газети «Час» постійно звертаються обурені мешканці Чернівців, яких вже дістала бездіяльність комунальних підприємств міста. Зокрема, є нарікання на роботу приватних структур, які створились на основі житлових ремонтно-експлуатаційних підприємств. Мешканці вулиць, котрі обслуговує ПП «Санітарія», стверджують, що їх змушують сплачувати за завищеними тарифами та ще й за ті послуги, які не надаються. Якщо ж хтось не платить, того подають до суду.

Судитись вже немає ні сил, ні бажання

— Суди з ПП «Санітарія» тривали 2,5 роки, — розповідає Наталія, мешканка будинку №19, що по вулиці Південно-Кільцевій. – Річ у тім, що я сплачувала за ті послуги, які реально отримувала. І в результаті «Санітарія» нарахувала борг в сумі 1700 грн., попри те, що я щомісячно писала заяви цьому підприємству щодо ненаданих послуг. І суд їх до уваги не взяв, вказавши, що мали бути складені акти-претензії. Суди тягнулись, переносились, заяви забирались, потім знову подавались. В результаті я програла і змушена була таки сплатити вказану суму.

Окрім пані Наталії, судові баталії мали мешканці ще двох квартир цього дво-під’їздного будинку. На жаль, вони теж не змогли відстояти в суді свого права сплачувати тільки за надані послуги. Люди переконують, що підприємство не обслуговує внутрішньобудинкових систем водопостачання та водовідведення, теплопостачання, а тільки на обслуговування цих мереж вони щомісячно сплачують близько 1400 грн. Також не виконуються записані в договорі та оплачені роботи з дератизації, обслуговування димовентиляційних каналів.

— Ми багато чого знаємо про те, що твориться в «Санітарії» і, якщо задатися цією ціллю, то можна щось зробити, — переконана Наталія. – Однак після кількарічного суду вже немає ні сил, ні бажання.
Мало того, мешканці вказаного будинку більше року добивались, аби з площі прибирання прибудинкової території, за яку вони сплачують, була виключена давно продана приватній структурі земельна ділянка. Поки що їм вдалось добитись тільки перерахунку. Правда, не за всі роки і не на справедливу суму.

Боротися до останнього

Це планує робити Лев Крапивін, мешканець будинку № 21, що по вулиці Південно-Кільцевій. Його будинок теж обслуговує ПП «Санітарія». Чоловік так само сплачував тільки за надані послуги. Що ж стосується послуг з ремонту та обслуговування інженерних мереж, ремонту конструктивних елементів будинку, послуг електриків, обслуговування димовентканалів, то вони 21-ому будинку просто не надавались, переконує чернівчанин. Окрім того, пан Лев ніяк не може отримати розрахунків за надані та сплачені (!) послуги (прибирання прибудинкової території, вивіз сміття тощо). Хоча, згідно із законом, підприємство це зобов’язане робити. А укладати договір, в котрому вказані завищені тарифи, запевняє він, не збирається.

— Вони кажуть, що все роблять, але конкретних цифр на мої численні прохання не надають, — зауважує Лев Крапивін.
Тому в 2011 році він подав до суду позов щодо незаконності дій працівників зазначеного комунального підприємства, неякісного надання послуг та ін. Тоді «Санітарія» подала зустрічний позов щодо несплати мешканцем компослуг. Справа дійшла до Вищого спеціалізованого суду. Але Лев Крапивін програв.
— Я буду йти до Європейського суду з прав людини, бо по кривді жити не можна, — наголосив чернівчанин.

Щоб отримати розрахунки, «Санітарія» відправляла чоловіка до міської ради, та – до підприємства. Антимонопольний комітет відмовчувався. Виходило замкнене коло. Тим часом багато ЖРЕПів, підприємств розрахунки наданих послуг вивішують на загальний огляд — котрі в під’їздах, інші у своїх приміщеннях. Тільки «Санітарія» робити це чомусь соромиться.

Ходять чутки, що за цим підприємством стоять впливові в місті люди, а тому одиницям чогось добитися практично нереально. Адже більшість мешканців спокійно ковтає все, що їм подають комунальники.

У ПП «Санітарія» переконують, що жодні впливові люди за підприємством не стоять, що всі зазначені в договірному переліку послуги вони надають в повному обсязі, тарифи економічно обґрунтовані та затверджені міською радою (до речі, наразі всі ЖРЕПи готують документи на підвищення тарифів). А люди просто вводять в оману. Щодо розрахунків, то, за словами директора Віктора Бацановського, вони є приватним підприємством, а тому «ніякий закон» не зобов’язує їх оприлюднювати розрахунки по кожному будинку. Якщо ж у мешканців виникають якісь питання, то можна звертатись з заявою до директора ПП «Санітарія».

Загалом же, у численних відповідях від департаменту ЖКГ міської ради і Шевченківської райради мешканцям радять створювати ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирного будинку). Але й у такій ситуації не все райдужно. Адже на баланс мешканців передаються будинки, котрі мають вже зношені мережі комунікацій, не залатані дахи тощо. Окрім того, ще й тарифи на електроенергію вищі од тих, які мають мешканці звичайних квартир.
У будь-якому випадку, ми закликаємо читачів не бути байдужими. Не перекладати відповідальність за належний благоустрій свого будинку на тих одиниць, котрі борються і щось виборюють для вас усіх. Цікавтеся тим, що твориться у вас під носом: за що конкретно ви сплачуєте і чи отримуєте належне, яким чином розподіляються кошти, надання яких послуг ви маєте право вимагати тощо. Адже якщо мешканці не звертаються, не вимагають, то нічого саме по собі робитися не буде. Пам’ятайте, що у комунальній сфері Чернівців крутяться мільйони. Адже бізнес цей, як би там не бідкались чиновники, прибутковий. І на те, що у вас в під’їзді валяться стіни та сходи, гроші знайдуться, якщо їх грамотно вимагати.
Надія ВІРНА

peredplata